Trending

Προβλήματα με τη διαφήμιση της Vodafone - απορρίφθηκε και ζητήθηκε τροποποίηση [video]

Η νέα τηλεοπτική διαφήμιση της Vodafone εξετάστηκε από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας το οποίο έλαβε υπόψη του και την τροποποίηση που κατατέθηκε απορρίπτοντάς της και ζητώντας τροποποίηση.

Η επίμαχη διαφήμιση αποτελεί "συγκριτική" διαφήμιση με στοιχεία που να δείχνουν ανωτερότητα της Vodafone έναντι άλλων παρόχων τα οποία όμως το ΣΕΕ αντέκρουσε, απέρριψε τη διαφήμιση και ζήτησε άμεση τροποίησή της.

Η απόφασή του είναι η ακόλουθη:
"Σχετικά με την επικοινωνία VODAFONE (με ημερομηνία 1ης εμφάνισης 25.06.2013) η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ότι η τροποποίησή της δεν συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα της Α 4714 Απόφασής της. Ειδικότερα, η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ότι στην υπό έλεγχο επικοινωνία εξακολουθούν να επικοινωνούνται μηνύματα υπεροχής της εταιρείας VODAFONE έναντι των ανταγωνιστικών της εταιρειών, ως προς την ευκολία και ταχύτητα πραγματοποίησης μίας κλήσης, κατά παράβαση της αρχικής  Α 4714 Απόφασης, σύμφωνα με την οποία ελλείψει αντικειμενικών και κοινά αποδεκτών μετρήσεων δεν μπορούν να εξαχθούν συγκρίσιμα αποτελέσματα που να τεκμηριώνουν επαρκώς την υπεροχή της διαφημιζόμενης εταιρείας – πολύ δε περισσότερο όταν μετρήσεις άλλων εταιρειών (COSMOTE) καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. 

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι τόσο ο ισχυρισμός «Με τη VODAFONE είσαι σίγουρος ότι βγάζεις εύκολα και γρήγορα κλήση με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%» - στο βαθμό που εκφράζει σύγκριση και υπεροχή, όσο και η οπτική απόδοση της σύγκρισης και υπεροχής (βάθρο και κάτοχος κινητού άλλης εταιρείας που δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει την κλήση) είναι συγκριτικοί, υπερβολικοί, δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς και μπορεί να λειτουργήσουν απαξιωτικά για τον ανταγωνισμό και να οδηγήσουν σε παραπλάνηση τον καταναλωτή.  

Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχικής Α 4714 Απόφασης, αλλά και της παρούσης, οι δηλώσεις «πανελλαδικές μετρήσεις ανεξαρτήτων φορέων» και «επιβεβαιωμένη μεθοδολογία» μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση, καθώς πιθανόν να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται περί κοινά αποδεκτών ή/και πιστοποιημένων μετρήσεων, γεγονός που δεν είναι αληθές.  


Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι στα παραπάνω αναφερόμενα σημεία η επικοινωνία VODAFONE προσκρούει στα άρθρα 5, 8 11 και 12 του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα.  


Τέλος, η Επιτροπή με βάση το άρθρο 10.Η του Κανονισμού αποφάσισε τυχόν τροποποίηση της επικοινωνίας VODAFONE να της υποβληθεί για έγκριση πριν τη μετάδοση της, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες. Η σχετική Απόφαση θα ληφθεί εντός 2 ημερών από την υποβολή της τροποποιημένης επικοινωνίας στο ΣΕΕ."


Δείτε εδώ την επίμαχη διαφήμιση:

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη