Trending

Βάλλεται πανταχόθεν το …Πελατειακό Κράτος!

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*

Είχα την κακή, όπως αποδείχτηκε, ιδέα να διαβάσω τις ομιλίες αυτής της εβδομάδας, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τα 40. Συγκεκριμένα, του Κώστα Σημίτη tanea.gr/news/politics/article/5155508/oloklhrh-h-omilia-toy-kwsta-shmith/ και του Γιώργου Α. Παπανδρέου
matiastanea.gr/gr/external/aHR0cDovL3d3dy5tYWRhdGEuZ3IvZXBpa2Fpcm90aXRhL3BvbGl0aWNzLzM2MTkyOS5odG1s 

Με κάποια έκπληξη διάβασα αυτούς τους εκλεκτούς πολιτικούς να καταφέρονται εναντίον του …Πελατειακού Κράτους. Καλά, σκέφτηκα, τί γίνεται; Μετά τον ανηλεή διωγμό και την αδυσώπητη καταδίωξη που οι πολιτικοί μας είχαν εξαπολύσει στην Εξάρτηση, στην Υποτέλεια, στην Υπανάπτυξη, στη Γραφειοκρατία, στην Αδιαφάνεια, στη Διαφθορά, στη Διαπλοκή, στην Αναξιοκρατία, στην Οικογενειοκρατία, στην Αλαζονεία της εξουσίας, και μετά τη διαρκή και ανελέητη Πάταξη της Φοροδιαφυγής, βάλθηκαν να εξοντώσουν και το έρημο το παρασιτικό Πελατειακό Κράτος; 
Μετά σκέφτηκα. Μήπως δεν είναι όλοι; 
Δυστυχώς είναι ΟΛΟΙ! 

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος
bankwars.gr/2013/09/Ε-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-Αυτό-είναι-το-νέο-ΠΑΣΟΚ-Με/

Και οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ
eidisis.gr/topika-nea-toy-n-kilkis/tanei-pia-me-to-pelateiako-kratos-pame-na-xtisoyme-to-neo-pasok.html

Και ο Αντώνης Σαμαράς
taxheaven.gr/news/news/view/id/13206

Και ο Πάνος Καμμένος
exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2013/09/blog-post_2110.html

Και ο Αλέξης Τσίπρας
news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/a_tsipras_tha_pataksoyme_to_pelateiako_kratos_xwris_apoluseis.1807219.html

Και ο Φώτης Κουβέλης
ananeotiki.gr/el/readArchives.asp?catID=1&subCatID=0&page=226&textID=4806

Και ο Νίκος Μιχαλολιάκος
eglimatikotita.gr/2011/12/hellas-orthodoxy.html

Και σα να μην έφθαναν αυτοί, και ο Γιώργος Κουμουτσάκος
lykavitos.gr/archives/105697
Και ο Γιάννης Ραγκούσης
epikairo.gr/index.php/politiki/item/4892-2010-12-31-10-40-19
Και ο Δημήτρης Παπαδημούλης
e-volos.gr/el/ellada_1/papadimoulis_den_mporoun_i_den_8eloun_na_aggixoun_to_pelateiako_kratos.html?ref

Και ο Γιάννης Στουρνάρας;
newsbomb.gr/politikh/story/300810/stoyrnaras-htisame-ena-ektetameno-kai-pelateiako-kratos

Και ο Παύλος Γερουλάνος
youtube.com/watch?v=KU1y8XjR3aA

Και ο Γιώργος Ελενόπουλος
thetoc.gr/politiki/article/polemos-giwrgou---nd-gia-to-lefta-uparxoun-ta-spatalise-i-nd

Και η Θεοδώρα Τζάκρη
logospellas.gr/Ειδήσεις/Πολιτική/Θ-Τζάκρη-Το-Σχέδιο-Νόμου-σχετικά-με-τη/

και… και…
Και σα να μην έφθαναν οι πολιτικοί, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-20-43/item/71915-δ-δασκαλόπουλος-αρκετά-ζήσαμε-με-το-πελατειακό-βόλεμα-τα-δανεικά-και-τις-επιδοτήσεις

Και ο Σάββας Ρομπόλης
youtube.com/watch?v=KU1y8XjR3aA
και… και…

Όλοι αυτοί τα έχουν βάλει με λύσσα κατά του έρημου του Πελατειακού Κράτους. Τι τους έχει κάνει, δεν μπορώ να καταλάβω. Το φαντάζομαι το καημένο το Πελατειακό Κράτος να έχει κρυφτεί σε μια γωνιά και να εύχεται να ανοίξει η γή και να το καταπιεί με όλους αυτούς (και πολλούς άλλους) να είναι έτοιμοι να το κατασπαράξουν. 
Τι να σας πω. Δεν είχα καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια στο Πελατειακό Κράτος, αλλά με τέτοιο λυσσαλέο διωγμό που υφίσταται από όλους, το λυπήθηκα. Αναλογίστηκα ότι και εγώ ο ίδιος έχω πολύ καλές σχέσεις τόσο με τους …πελάτες μου όσο και με το …Κράτος. Και ένιωσα …συμπαράσταση. Δεν μπορώ όμως να βοηθήσω. Το έχω πάρει πλέον απόφαση. Το μοιραίο και αναπότρεπτο τέλος του Πελατειακού Κράτους πλησιάζει. Είναι πλέον θέμα «…χρόνου…»! 
Κρίμα το καημένο! Και ήταν τόσο νέο… Μόλις 185 ετών!


Υ.Γ. 1 Το παιχνίδι με τις "καταγγελίες" όλων των "κακώς κειμένων", για τα οποία ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικοί, είναι ένα από τα αγαπημένα των ...πολιτικών. 
Έτσι φθάνουμε σε ένα σημείο, στο οποίο δεν έχει τόση σημασία τι λέγεται, αλλά ποιός το λέει. Μόνο αν αυτός που το λέει είναι στοιχειωδώς αξιόπιστος και θεωρείται στοιχειωδώς ειλικρινής και έντιμος, αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με το τι λέει. Καθόσον, στην Ελλάδα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η γλώσσα, από εργαλείο συνεννόησης έγινε εργαλείο συσκότισης, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης. 
Δεν γνωρίζω ποιός εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο "πελατειακό κράτος", αν ο όρος είναι γλωσσικά δόκιμος και αν χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες. Η ουσία είναι ότι πλέον χρησιμοποιείται "από δικαίους και αδίκους" και κινδυνεύει να εκφυλιστεί και να απαξιωθεί και αυτός, όπως έχει συμβεί τόσες φορές με άλλους όρους, όπως "προοδευτικός", "δημοκρατικός", "φιλολαϊκός", "ριζοσπαστικός", "αριστερός", "μεταρρύθμιση" και πάει λέγοντας...
Υ.Γ. 2 Όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα δήλωση κατά του πελατειακού κράτους από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα. Αυτός είναι και ο μόνος που δεν τα έχει βάλει μαζί του. Κάνει όμως πολλές δηλώσεις κατά του καπιταλισμού, των «μονοπωλίων» και κατά της «πλουτοκρατίας». Τουλάχιστον, από αυτόν «δεν κινδυνεύει» το Π.Κ.  
Υ.Γ.3  Όσο οι θρασείς (έως αδίστακτοι)  υποκριτές (έως ψεύτες) ανταμείβονται με την ψήφο των …πελατών τους, νομίζω ότι το Πελατειακό Κράτος έχει αρκετές …βεβαιότητες επιβίωσης!

* Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος/υποψήφιος του Κόμματος-Κινήματος Πολιτών δημιουργία, ξανά! 

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη