Trending

Ποιοί θα είναι οι Υπουργοί της νέας Κυβέρνησης

Γράφει η Agnes L.


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με σύμμαχο τον Πάνο Καμμένο.

Άνοιξε λοιπόν τα χαρτιά του αλλά κράτησε τον άσσο στο μανίκι του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Υπουργοί λοιπόν που θα απαρτίσουν την Κυβέρνηση σύμφωνα με την Ημερησία είναι οι ακόλουθοι:
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας -θα έχει τη θέση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης- και ταυτόχρονα θα είναι ο βασικός «διαπραγματευτής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος.
Οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγονται ως επικρατέστεροι για το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης έχει "κλειδώσει " για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη, εκτός κι αν αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο δεύτερο υπερυπουργείο που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ετοιμάζονται ο Νίκος Κοτζιάς, παλαιός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας.
Στο πιθανότατα ενοποιημένο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φαίνεται να οδεύει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ ακούγεται και το όνομα της Θεανώς Φωτίου που είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια. Ακούγεται και το όνομα του Τάσου Κουράκη αλλά και του καθηγητή του ΕΜΠ, Αρ. Μπαλτά.
Αν τελικώς υπάρξει ξεχωριστό (από το Ανάπτυξης) Υπουργείο Ενέργειας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμάται ότι θα είναι υπουργός.
Το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακούγεται για το Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης.
Στο Εσωτερικών εκτός του Κ. Πουλάκη ακούγεται και το όνομα του Σταύρου Κοντονή. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (αν παραμείνει ανεξάρτητο) εμπλουτισμένο και με νέο υφυπουργείο ειδικά για τη μετανάστευση, «παίζουν» τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά, με το κομμάτι της μετανάστευσης να προορίζεται για την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.
Επικεφαλής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και του Υπουργείου Εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακούγεται και το όνομα της βουλευτού Επικρατείας Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και του Σ. Ρομπόλη.
Στο χώρο της δημόσιας υγείας ακούγονται οι Ανδρέας Ξανθός ή Γιάννης Μπασκόζος αλλά πιθανότατα να κάνει την έκπληξη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αν δεν υπάρξει κποια συγχώνευση, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να μπει η Ηρώ Διώτη.
Δίπλα στον νέο πρωθυπουργό με έλεγχο όλων των κρατικών μηχανισμών, όπως του ΣΔΟΕ, θα βρίσκεται ο Νίκος Παππάς.
Ερωτηματικό τι θα κάνει ο Δ. Παπαδημούλης, αν θα αφήσει δηλαδή την Ευρωβουλή για την κεντρική πολιτική σκηνή. Επίσης, αν η «ομάδα Λαφαζάνη» θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ή όχι.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη