Trending

"Πόλεμος" για τη διαφήμιση επώνυμου ψωμιού [video]

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες στην αγορά με αφορμή το νέο διαφημιστικό spot της εταιρίας Καραμολέγκος για το συσκευασμένο ψωμί.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε ανακοίνωση προχωρώντας και σε εξώδικο προς τους αρμόδιους φορείς. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία "Με αφορμή διαφημιστικό σποτ της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος», που τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς Πανελλαδικής εμβέλειας, διαφημίζοντας νέο τύπο ψωμιού, που το ονομάζει «αργοψημένο» και εμφανίζει έναν αρτοποιό στο αρτοποιείο του να το δοκιμάζει και να το εκθειάζει, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και ο Πρόεδρος Μιχ. Μούσιος απέστειλαν δήλωση- διαμαρτυρία, με την οποία, επικαλούμενοι την κείμενη νομοθεσία, καταγγέλουν ως παραπλανητική για το καταναλωτικό κοινό την εν λόγω διαφήμιση, καθώς και την όλη παρουσίαση υποτιμητική, δυσφημιστική και περιφρονητική για τους Έλληνες αρτοποιούς.

Tο πλήρες κείμενο της Εξώδικης Δήλωσης – Διαμαρτυρίας- πρόσκλησης της Ομοσπονδίας αρτοποιών και του Προέδρου Μιχάλη Μούσιου απεστάλη προς την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ένωση εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος και το Συμβούλιο Ελέγχου επικοινωνίας."

Η αντίδραση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας ήταν άμεση όπου με βάση την απόφαση που ακολουθεί ζητήθηκε η τροποποίηση της διαφήμισης:
"Η Επιτροπή αξιολογώντας την υπό κρίση διαφηµιστική επικοινωνία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ τόσο συνολικά, όσο και τα επιµέρους στοιχεία αυτής κατέληξε οµόφωνα στην άποψη ότι µέσω της συγκεκριµένης δηµιουργικής προσέγγισης µπορεί να δηµιουργηθούν εσφαλµένες εντυπώσεις στον καταναλωτή και ενδεχοµένως σύγχυση ως προς το είδος του ψωµιού που διαφηµίζεται. 

Ειδικότερα, ενώ η αξιοποίηση του φούρναρη ως επαγγελµατία ειδικού στην αξιολόγηση του ψωµιού ο οποίος εντοπίζει θετικά χαρακτηριστικά στο διαφηµιζόµενο προϊόν, κινείται εντός των ορίων της διαφηµιστικής υπερβολής, εντούτοις η Επιτροπή οµόφωνα έκρινε ότι από το διάλογο «και από ποιό φούρνο;», «από το φούρνο του ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ» και µε τη δήλωση «ψωµί από το φούρνο µας…» ευθέως και µε έµφαση αποδίδονται στο τυποποιηµένο ψωµί ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ αξίες της κατηγορίας του φρέσκου ψωµιού, εξοµοιώνοντάς το λανθασµένα µε αυτό.

Επισηµαίνεται ότι η αναφορά (sticker) «στα ράφια των super market», στο πλαίσιο της υπό έλεγχο επικοινωνίας δεν κρίθηκε επαρκής να άρει τις ενδεχόµενες παραπλανητικές εντυπώσεις. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή οµόφωνα αποφάσισε ότι οι φράσεις «και από ποιό φούρνο;», «από το φούρνο του ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ» και «ψωµί από το φούρνο µας …» είναι πιθανό να προκαλέσουν σύγχυση ή / και παραπλάνηση, προσκρούουν στο άρθρο 5 του ΕΚ∆-Ε και πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως εντός 3 ηµερών. 

∆ιευκρινίζεται ότι η φράση «ψωµί από το φούρνο µας» δεν χρήζει τροποποίησης επί της συσκευασίας, αφού από αυτήν προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται για συσκευασµένο / τυποποιηµένο προϊόν και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέµα εσφαλµένης εντύπωσης. "

Δείτε το επίμαχο video εδώ:


<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη