ΤΕΛ. ΝΕΑ
30 Μαΐου 2015

Έντονες αντιδράσεις για το πρόσωπο του νέου εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα είναι η κα Έλενα Παναρίτη, η οποία αντικαθιστά τον κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί για την μακρόχρονη συνεισφορά του στο Ταμείο.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο. 
Η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. 
Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.
Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Έντονη δυσφορία επικρατεί στο Μαξίμου μετά τη «σπουδή» του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.
Ειδικότερα, πηγές του Μαξίμου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον ορισμό της Ελ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να ανακοινώσει την Ελ. Παναρίτη, γνωρίζονταν πως η σχετική κίνηση δεν αποσπά την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης.
Άλλωστε, κατά τη σχετική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου, μόνο ο Γ. Βαρουφάκης και ο Γ. Σταθάκης τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της επιλογής Παναρίτη.
Ο Ευ. Τσακαλώτος καταψήφισε, ενώ ο Γ. Δραγάσακης τήρησε ουδέτερη στάση. 

Αντιδράσεις έντονες και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της βουλευτή Σοφία Σακοράφα, η οποία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.
«Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» αναφέρει το οργισμένο μήνυμα της Σ. Σακοράφα. 
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα