ΤΕΛ. ΝΕΑ
19 Μαΐου 2015

Εξιχνιάστηκε μεγάλη υπόθεση παράνομης συλλογής και πώλησης προσωπικών δεδομένων

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε μεγάλη υπόθεση παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών, με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 52 και 53 ετών, που κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», πράξεις τελεσθείσες κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Παράλληλα, κατηγορούνται ότι προέβαιναν και στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται, ότι η αστυνομική διαδικτυακή έρευνα διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες, ενώ ξεκίνησε μετά από σχετική καταγγελία. Σύμφωνα με αυτή, άγνωστοι δράστες, με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους, απέστειλαν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν, επί πληρωμή, το ηλεκτρονικό αρχείο που κατείχαν και περιλάμβανε λίστα με εκατόν πενήντα χιλιάδες θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εξέδωσε σχετικές διατάξεις και βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και του τραπεζικού απορρήτου.
Από την ψηφιακή και συστηματική διαδικτυακή έρευνα εξειδικευμένων αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρίες υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και τραπεζικούς οργανισμούς, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών, καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των οποίων διακινούσαν στο διαδίκτυο τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.
Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πραγματοποίησαν, με τη παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκόμενων στην Αττική.
Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που έγινε σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, τα οποία εντοπίστηκαν σε οικία των δραστών στην Αθήνα, κατασχέθηκαν, σε ψηφιακή μορφή, αρχεία - λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παράλληλα κατασχέθηκε ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα