ΤΕΛ. ΝΕΑ
5 Μαΐου 2015

Σενάριο για φόρο ανάληψης από τις καταθέσεις

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται ιδιαίτερα μεταξύ τραπεζικών κύκλων αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε μια προσπάθεια τόνωσης των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη επεξεργαστεί αυτό το σενάριο και εκτιμά πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180 εκατ. ευρώ.

Το τέλος ανάληψης καταθέσεων θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ (0,001 ευρώ η επιβάρυνση) και θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).

Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Σε κάθε 100 ευρώ ανάληψης το τέλος θα είναι 0,10 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ το τέλος θα είναι 100 ευρώ και για 1 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.

Το τέλος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνον την ανάληψη. Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο μέτρο για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα