ΤΕΛ. ΝΕΑ
20 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε το διάσημο video του Μέϊσον για το δραματικό καλοκαίρι της Ελλάδας [videos]

Το διάσημο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέϊσον για το δραματικό καλοκαίρι της Ελλάδας και τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζουμε με αυτό το άρθρο σε τέσσερα videos.

Ο Πολ Μέισον, παραγωγός και οικονομικός ρεπόρτερ του Channel 4 και η Θεόπη Σκαρλάτου, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο #ThisIsACoup (εμπνευσμένο από το hashtag που έγινε δεύτερο παγκοσμίως το βράδυ της 12ης Ιουλίου) που ξεκινούν χρονικά πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου 2014 και φτάνουν μέχρι τις δραματικές ώρες της 12ης Ιουλίου και όλα όσα ακολούθησαν.

Πρώτο Video:


Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύντομες συνεντεύξεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη και εστιάζει στην περίοδο πριν την καθυστέρηση πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ τον Ιούνιο.

«Νομίζω πως είμαστε ίσως η μόνη χώρα που θα πληρώσουμε τους δανειστές μας με το αίμα μας», αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Α. Τσίπρας και προσθέτει: «Και είναι αλήθεια ότι έχουμε ήδη ξοδέψει την τελευταία ρευστότητά μας. Και είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Ενώ στην ερώτηση πόσος χρόνος απομένει ακόμη απαντά: «Εξαρτάται. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Και κατά τη γνώμη μου θα είναι πολύ εύκολο να αποφασίσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και όχι το ομόλογο του ΔΝΤ».

«Νομίζω ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός είναι γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα κάνουμε κάτι που θα μειώσει μισθούς και συντάξεις" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ντοκιμαντέρ.

Δεύτερο μέρος:
Το τρίτο μέρος έχει τίτλο: «ΟΧΙ – Η ελληνική λέξη για το No». Σε αυτό μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης που μεταξύ άλλων προβλέπει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls και παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής», λέει ο τότε υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου της 21ης Ιουνίου.

«’Η θα παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» είναι ο τίτλος του 4ου μέρους που καλύπτει την περίοδο της διαπραγμάτευσης από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και μετά.
Πηγή