ΤΕΛ. ΝΕΑ
20 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοί κέρδισαν από τα capital controls

Μπορεί η επιβολή των capital controls να επέφερε αρκετές αλλαγές και να επηρέασε αρνητικά μια σειρά από δραστηριότητες, δεν παύουν όμως να υπάρχουν και κάποιοι που κέρδισαν από την επιβολή τους.

Ο κλάδος ηλεκτρονικών πληρωμών και πλαστικού χρήματος φαίνεται να βγαίνει ιδιαίτερα κερδισμένος μαζί με Έλληνες παραγωγοί πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία που αντικατέστησαν ξένους παραγωγούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν τερματικά point of sale (POS) αλλά και τις πλαστικές κάρτες είδαν το τζίρο τους να αυξάνει αφού υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου διατέθηκαν 22.000 POS ενώ οι χρεωστικές κάρτες έφτασαν τα 2 εκατομμύρια με τις κάρτες οι οποίες βρίσκονται σε χρήση στην Ελλάδα να φτάνουν πλέον τα 10 εκατομμύρια.

Οφέλη όμως έχουν και οι μεγάλοι λειτουργοί συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών και υπηρεσιών εκκαθάρισης ενώ έχουν ωφεληθεί επίσης επιχειρήσεις από την ανάπτυξη δικτύου τερματικών ψηφιακών συναλλαγών. Επιπλέον, αυξάνει και ο τζίρος των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν και συντηρούν e-banking. Το ίδιο ισχύει και για τους έμπορους που επεκτείνονται στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.