Trending

Σύμφωνο συμβίωσης, συντηρητισμός και… κρυφτό

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από αυτούς που έχουν ηγηθεί της «μεγάλης "φιλελεύθερης" παράταξης» και μάλιστα όταν οι ίδιοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί (που καλώς ή κακώς θεωρούνται και "opinion makers") να έχουν πάρει σαφή θέση σε ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία. 
Αλλά οι παραπάνω προτίμησαν να «κρύψουν» (λες και μπορούν…) τις συντηρητικές απόψεις τους.
 Οι πραγματικοί ηγέτες όμως δεν κρύβονται. Οφείλουν ΚΑΙ να έχουν άποψη για τα σοβαρά ζητήματα ΚΑΙ να την διατυπώνουν δημόσια ΚΑΙ να την υπερασπίζονται  (βλ και [1]).
Στο ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων όλοι μας έχουμε κάποια άποψη και όλες είναι σεβαστές, αρκεί να διατυπώνονται με ηπιότητα και κατανόηση χωρίς χυδαίες ή απαξιωτικές εκφράσεις.  
Ο συντηρητισμός γενικότερα είναι και αυτός σεβαστός και χρήσιμος έως απαραίτητος σε μια κοινωνία, αρκεί να συνοδεύεται από αντίστοιχο προβληματισμό και να μην αποτελεί σκέτη αντίδραση. 
Μέσα από την αντιπαράθεση συντήρησης και διάθεσης για αλλαγές προκύπτει τελικά η «λελογισμένη» και στο σωστό «χρονισμό»  (timing) πρόοδος της κοινωνίας (βλέπε και [2]).
[Με τον ίδιο περίπου μηχανισμό, με τον οποίο οι «πρωταγωνιστές» και οι «ανταγωνιστές» μύες εξασφαλίζουν τη σωστή και αρμονική κίνηση του σώματος, που ανταποκρίνεται απολύτως και με ακρίβεια στη βούληση αυτού που την επιχειρεί].  
Στο ζήτημα που συζητούμε, δεν ετέθη το θέμα για το αν αρέσει, αν «ξενίζει» ή ακόμη και αν σε κάποιους είναι απεχθές το να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι. Αυτό αποτελεί προσωπική τους στάση απέναντι σε μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. 
  Το προς ψήφισιν νομοσχέδιο αφορούσε μόνο το δικαίωμα των συμπολιτών μας αυτών να τυγχάνουν ισονομίας και σεβασμού των επιλογών τους. Και ως προς αυτό, το «πλήρωμα του χρόνου» είχε έρθει προ πολλού. 
http://www.euractiv.gr/thesmika-themata/ellada-22i-evropaiki-chora-pou-anagnorizi-simfono-simviosis/
Σε ό,τι αφορά τον κ. Μεϊμαράκη, είχε πράγματι εκφραστεί σαφώς υπέρ της υπερψήφισης του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλοφίλων. 
http://www.iefimerida.gr/news/240955/symfono-symviosis-dyo-ypopsifioi-proedroi-tis-nd-einai-yper-dyo-einai-kata
Δεν προσήλθε ωστόσο στη Βουλή για να το ψηφίσει, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται να αποστέλλεται επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής από τον απουσιάζοντα, όπου εκτίθενται οι προθέσεις του. Κάτι που δεν έγινε. Έτσι παραμένει κάποια αμφιβολία για το αν ο απών θα μπορεί σε κάποια συγκυρία να επικαλεστεί ότι «ο ίδιος δεν το ψήφισε»... Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κ. Γεννηματά, της οποίας ωστόσο το κόμμα υπερψήφισε χωρίς εξαιρέσεις και ενδοιασμούς.  
Προσωπικά πιστεύω ότι σε μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία κάθε ενήλικος μπορεί να διαθέτει τον εαυτό του όπως επιθυμεί, σεβόμενος τους νόμους, τους κοινωνικούς κανόνες και τους διαφορετικούς από τον ίδιο συμπολίτες. Ο σεβασμός του συγκεκριμένου δικαιώματος και της προσωπικότητάς του γενικά, επιβάλλει την καθιέρωση του ίδιου νομικού πλαισίου που ισχύει και στα ετερόφυλα ζευγάρια. 
Για την υιοθεσία εκ μέρους ομοφύλου ζευγαριού ΑΝΗΛΙΚΟΥ τέκνου, έχω σοβαρές επιφυλάξεις και δεν θα ψήφιζα υπέρ παρά μόνο αν είχα επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ και όχι εις βάρος του υιοθετουμένου ανηλίκου. 

[1] http://www.politicaldoubts.com/reflections/item/747-o-igetis-sti-sygxroni-epoxi-kai-se-dimokratiko-perivallon
Νεότερη Παλαιότερη