Trending

Τι ετοιμάζουν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Edison;

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Edison με στόχο τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο τόσο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, όσο και για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που αποτελεί εκκρεμότητα της χώρας έναντι της Ε.Ε., γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και αποτελεί τη βάση της συζήτησης μεταξύ ΔΕΗ-ΕΛΠΕ και Εdison, είναι η δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία η Elpedison θα συνεισφέρει τις δύο μονάδες φυσικού αερίου σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη συνολικής ισχύος 820 MW και η ΔΕΗ τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας Μελίτη 1 και τον σταθμό Αμυνταίου. Επίσης, έχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά συμμετοχής, με τη ΔΕΗ να αποδέχεται μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου το σχέδιο να έχει την έγκριση της Ε.Ε. Για να υπάρξει ωστόσο τελική συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της απαίτησης της Edison να προσφέρει η ΔΕΗ στο νέο αυτό σχήμα και υδροηλεκτρική μονάδα και της διοίκησης της τελευταίας για την οποία η παραχώρηση υδροηλεκτρικών τίθεται ως «κόκκινη» γραμμή.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο κ. Παναγιωτάκης επισκέφθηκε τη διοίκηση της Edison στα γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο. Το ίδιο αντικείμενο είχε και η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη επίσης στο Μιλάνο μέσα στον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις και οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη και φαίνεται να έχουν τη στήριξη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Εκτίμηση της αγοράς πάντως είναι ότι στον βαθμό που προχωρήσει το σχέδιο για συνεργασία ΔΕΗ - ΕΛΠΕ - Εdison θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες συμπράξεις της ΔΕΗ με τρίτους. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις και με ρωσικές εταιρείες.
newmoney.gr
Νεότερη Παλαιότερη