Trending

Τα παιδιά γονέων της «γενιάς του πολυτεχνείου»… Μήπως αυτοί τώρα κυβερνούν;

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος 
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών 

Η έννοια του «αριστερού» είναι τόσο ευρεία που θα μπορούσαν να χωρέσουν σ’ αυτήν (υπό την προϋπόθεση του «δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού» ή της ρήσης του Τσαρούχη «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»), πρόσωπα καθ’ όλα αξιοσέβαστα έως τόσο γελοία ανθρωπάρια, που δεν αξίζουν ούτε κάν τη χλεύη μας. 
Για την ιδιότητα του «αριστερού» και αναφορικά στην ψυχοσύνθεσή των αριστερών (τουλάχιστον στην Ελλάδα) είχα δημοσιεύσει σχετικά http://www.biznews.gr/2015/07/i-aristeri.html
Το «ψυχογράφημα» εκείνο θα πρέπει ωστόσο να συμπληρωθεί, για λόγους που θα γίνουν κατανοητοί αμέσως παρακάτω:
• Οι «αριστεροί» του μεσοπολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου και της Μακρονήσου ήσαν κομμουνιστές, είτε αγνοί ιδεολόγοι είτε (συνηθέστατα) φανατικοί σταλινικοί που θα μπορούσαν να διαπράξουν ακόμα και φρικτά εγκλήματα. Ωστόσο, γνώριζαν ότι διακινδυνεύουν το τομάρι τους έχοντας να αντιμετωπίσουν στρατοδικεία, ισόβια, εκτελέσεις ή στην καλύτερη περίπτωση εξορίες. 
• Οι «αριστεροί» της γενιάς του Πολυτεχνείου έκαναν αντίσταση στη χούντα γνωρίζοντας ότι και αυτοί διακινδυνεύουν φυλακή και βασανιστήρια. Το πώς εξελίχθηκαν μετά και το πώς καπηλεύτηκαν την ιδιότητα του «αντιστασιακού» άτομα που δεν την είχαν, είναι μια άλλη ιστορία (βλ. και το άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου http://www.kathimerini.gr/834790/opinion/epikairothta/politikh/h-genia-ths-katastrofhs
• Η επόμενη (και τώρα παρούσα) γενιά «αριστερών» αφορά πολλές φορές παιδιά της δεύτερης γενιάς ή εγγόνια της πρώτης. Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορές: 
1) Είναι συνήθως παιδιά εύπορων οικογενειών, καλοαναθρεμμένα που δεν έχουν συνηθίσει σε δυσκολίες οποιασδήποτε μορφής, πολύ δε περισσότερο σε κινδύνους. Είναι οι «αριστεροί του καναπέ» ή οι «εκ του ασφαλούς επαναστάτες».
2) Κουβαλάνε μαζί τους θράσος, που έχουν αποκτήσει από την «μοντέρνα διαπαιδαγώγηση» (που αφορά όλους τους νέους, όχι μόνο αυτούς) και την επιείκεια των γονιών τους. Ωστόσο, η έλλειψη εξοικείωσης με οποιονδήποτε κίνδυνο, τους καθιστά δειλούς. 
Ο συνδυασμός: Θρασύδειλοι.
Είναι ακριβώς αυτοί που κάνουν τις καταλήψεις στα σχολεία και τα ΑΕΙ, ή γίνονται μπαχαλάκηδες, εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα ή την εν γένει «ανοχή προς την παρανομία» που είναι σήμα κατατεθέν της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
3) Είναι συνήθως αμόρφωτοι και ακαλλιέργητοι. Το προσόν της αποστήθισης, με το οποίο κατάφεραν να μπουν στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ είναι το μόνο που διαθέτουν. Αντί για παραγωγική, συνδυαστική και επαγωγική σκέψη, το μόνο που γνωρίζουν καλά είναι η αποστήθιση «έτοιμων καταγγελιών», η (έντεχνη ή και άτεχνη) συρραφή τους και η εκστόμισή τους υπό μορφή μακρόσυρτων «καταγγελτικών», αλλά στην ουσία εντελώς ανούσιων και κουραστικών μονολόγων. Περιττό δε να σας πώ ότι απεχθάνονται τον αντίλογο, γιατί συνήθως δεν είναι σε θέση να τον αντικρούσουν. Τους έχω γνωρίσει πολύ καλά ως πανεπιστημιακός, αλλά και ως πολίτης. 
4) Αυτοί λοιπόν οι «επαναστάτες εκ του ασφαλούς» έχουν και τις ...προτιμήσεις τους, σε ό,τι αφορά την ευκολία τους να λένε ψέματα, παρά την εμμονή τους στο «ηθικό πλεονέκτημα» της «αριστεράς». Έτσι προτιμούν τον Λένιν που έλεγε ότι «το ψέμα για τον επαναστάτη δεν είναι ψέμα», αντί του Αντόνιο Γκράμσι που έλεγε αντίθετα ότι «η αλήθεια είναι επαναστατική». http://sebastian-road.blogspot.gr/2010/02/blog-post_20.html
Συνακόλουθα (και βολικά!) έχουν το ψέμα «ψωμοτύρι» και διαθέσιμο «διά πάσαν χρήσιν». 
Το αν ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και οι «επιτελείς» του εμπίπτουν στην παραπάνω περιγραφόμενη κατηγορία «αριστερών», επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Υ.Γ. Χαρατηριστικές οι απίστευτες δηλώσεις του κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «ενικό» και ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρεται με φανερή αμηχανία (στην ουσία υπεκφεύγοντας από την ερώτηση του Χατζηνικολάου) – πολλοί την ερμήνευσαν και ως εκδήλωση «φόβου» - στην ανάρτηση (8/5/15) του κ. Θάνου Τζήμερου σχετικά με την «εισβολή στο Μαξίμου» και τα «ειδικά δικαστήρια». https://www.facebook.com/ipourgos/videos/vb.823044134429802/1015181011882779/?type=2&theater (το σχετικό βίντεο αλλά μόνο μέσω facebook)
Άλλες σχετικές δημοσιεύσεις:
http://www.protothema.gr/politics/article/557495/tsipras-tweets/
http://www.insocial.gr/eίδα-enikos-και-το-πρωί-ξύπνησα-με-σύγχιση-νό/ 
Νεότερη Παλαιότερη