ΤΕΛ. ΝΕΑ
24 Απριλίου 2016

Εναλλακτικές διεξόδους στα Βαλκάνια ψάχνουν οι μετανάστες

Μετά από εβδομάδες εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Ελλάδα, εξ αιτίας των κλειστών συνόρων, μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν νέες διαδρομές για να μεταβούν στην ΠΓΔΜ, περνώντας από δάση και λόφους, μέσα στο σκοτάδι.

Αυτά αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που κάνει μνεία στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. 

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, μάρτυρας που μίλησε στο Reuters είδε μια ομάδα 70 ατόμων να περνούν στην ΠΓΔΜ, από ένα σημείο, όπου δεν υπάρχει περίφραξη. 

Όπως σημειώνεται και άλλοι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, άλλωστε, σκέφτονται το ενδεχόμενο να εντοπίσουν σημεία που δεν περιφρουρούνται, για να διασχίσουν τα σύνορα, προκειμένου να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη.

"Δεν υπάρχει άλλη λύση", λέει ο Moutaz από τη Συρία, ένα ένας άλλος Σύρος, ο Eyas αναφέρει ότι θα επιχειρήσει να διασχίσει τα αλβανικά σύνορα. 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται μαρτυρία φωτογράφου του που βρίσκεται στην περιοχή, δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να περάσουν παράνομα από την Ελλάδα στη ΠΓΔΜ τα ξημερώματα της Κυριακής, 

Ο φωτορεπόρτερ ανέφερε ότι είδε μια ομάδα μεταναστών και προσφύγων στην πόλη Gevgelija που βρίσκεται στην ελληνο-σκοπιανή μεθόριο. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ήταν γύρω στα 50.

Όπως δήλωσε, στο γκρουπ υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά. Πριν εξαφανιστούν από το οπτικό πεδίο του, παρατήρησε ότι έδειχναν "φοβισμένοι και κουρασμένοι".   

Πάντως από την πλευρά των Σκοπίων, η αστυνομία της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αρνείται το συμβάν. Εκπρόσωπος της έκανε λόγο ότι υπάρχουν απόπειρες παραβίασης των συνόρων σε καθημερινή βάση, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των συνόρων.  
capital.gr