Trending

Η μεγάλη επιστροφή του Α.Βγενόπουλου - τι ετοιμάζει

Επιχειρηματικό comeback με… θόρυβο επιχειρεί πλέον ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επιστροφή του στη θέση του εκτελεστικού προέδρου της MIG θα συνοδευτεί με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες για τον όμιλο. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο ίδιος με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, «οι προκλήσεις για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς είναι μεγάλες και σημαντικές».

Είναι προφανές ότι η επιστροφή του Α. Βγενόπουλου στο τιμόνι της MIG έχει να κάνει και με το ξεκαθάρισμα, λίγο έως πολύ, των προσωπικών του εκκρεμοτήτων με τη Δικαιοσύνη, την ώρα που πολύ στενοί συνεργάτες του εκδίδονται από τις ελληνικές Αρχές στην Κύπρο. Οσοι ξέρουν τον έμπειρο και πολυπράγμονα επιχειρηματία-νομικό λένε ότι η επιστροφή του στο Δ.Σ. της MIG με εκτελεστικά καθήκοντα είναι πολύ πιθανό να επιχειρείται επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα σημάνουν αναμφίβολα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι, το ενδεχόμενο να θέλει να ταυτίσει τη δική του επιστροφή με την ανάκαμψη των μεγεθών του Ομίλου της MIG, που θα προκύψει μέσα από ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα συνολικότερα, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Οπως και να έχει, ο ίδιος λέει: «Αποφάσισα να ενισχύσω την εκτελεστική διοίκηση του ομίλου, ώστε να συνδράμω στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, που, εκτός από τις αβέβαιες εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις σε τομείς της δραστηριότητάς μας, όπως η Υγεία, το γάλα, τα τρόφιμα, η εστίαση, η ακτοπλοΐα κ.λπ., περιλαμβάνουν και την επιτυχή ολοκλήρωση της προσφυγής μας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (σ.σ.: Διεκδίκηση αποζημίωσης άνω του 1 δισ. ευρώ)…»

Ο Ομιλος MIG προέρχεται από τη Marfin ΑΕΠΕΥ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1998. Η εταιρεία αυτή, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Βγενόπουλου, ανέπτυξε από το 2001 και μετά μια στρατηγική που επικεντρώθηκε στην αναδιάρθρωση και συγχώνευση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά και στις γνωστές κινήσεις επέκτασης στην κυπριακή τραπεζική αγορά. Η αποεπένδυση από τον τραπεζικό κλάδο δεν σήμανε την απόσυρση από την επενδυτική δραστηριότητα, καθώς ο Ομιλος MIG επιδόθηκε σε ένα μπαράζ εξαγορών και συμμετοχών ακόμη και σε ολιγοπωλιακές αγορές. 

Η επένδυσή του στον όμιλο ΟΤΕ, με ποσοστό έως και 20%, επέφερε ένα από τα πιο κερδοφόρα «exits» στην ιστορία των ελληνικών επενδύσεων, παρά το γεγονός του ότι είχε ξεσηκώσει θύελλα, πολιτικών κυρίως, αντιδράσεων, καθώς ο όμιλος κατηγορήθηκε ως «λαγός» για τη μετέπειτα πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Bank. Μία από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις του ομίλου ήταν επίσης η απόκτηση της Olympic Air, η οποία στη συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο της πλήρους αποκρατικοποίησης και απορρόφησης από την Aegean. O όμιλος επίσης επιχείρησε είσοδο στον χώρο των βασικών υποδομών και στη διαχείριση των νερών, σχετιζόμενος στρατηγικά με τον γαλλικό όμιλο Veolia.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της MIG ήταν η τοποθέτηση στον χώρο των τροφίμων, μέσω της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, η οποία μετονομάστηκε σε Vivartia. Παρά το γεγονός ότι μέρος των δραστηριοτήτων της Vivartia (ο κλάδος ζαχαρωδών και αρτοσκευασμάτων) πουλήθηκε πίσω στον Σ. Θεοδωρόπουλο και στον όμιλο Ολαγιάν, η MIG διατηρεί θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων και ιδίως στο γάλα, αλλά και στην εστίαση, μέσω της αλυσίδας Goody’s. Στρατηγική θέση κατέχει ο όμιλος και στον χώρο της Υγείας, μέσω του ομίλου «Υγεία» - «Μητέρα», αλλά και στην ακτοπλοΐα μέσω του Attica Group. 

Οι υφιστάμενες δραστηριότητες καθιστούν τη MIG έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, με τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 82,6% των λειτουργικών κερδών EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών του ομίλου, τα οποία έφθασαν στα 163 εκατ. ευρώ περίπου. Το περιθώριο EBITDA σε ενοποιημένη βάση το 2015 σχεδόν διπλασιάστηκε στο 10,9% έναντι 5,9% το 2014. Επιπλέον, ο όμιλος εμφάνισε κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2009 στα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT), καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 42,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,8 εκατ. ευρώ το 2014. Μάλιστα, τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμά του στο τέλος του 2015 ανήλθαν στα 174 εκατ. ευρώ.

Οι περιπέτειες των συνεργατών του
Την έκδοση των δύο στενών συνεργατών του Α. Βγενόπουλου, των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, στην Κύπρο αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δικαστούν για δύο από τα τέσσερα αδικήματα που τους καταλογίζουν οι κυπριακές Αρχές. Οι κ. Μπουλούτας και Φόρος φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο.

Οι κυπριακές Αρχές τούς αποδίδουν τις κατηγορίες: 
• Της χειραγώγησης της αγοράς 
• Της συνωμοσίας προς καταδολίευση 
• Της παρουσίασης ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας και 
• Της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών. 

Ομως, ο Αρειος Πάγος ενέκρινε ομόφωνα ότι ο κ. Μπουλούτας και κατά πλειοψηφία (4-1) ο κ. Φόρος πρέπει να εκδοθούν μόνο για δύο αδικήματα και συγκεκριμένα για «χειραγώγηση αγοράς» και «ανακριβείς ανακοινώσεις προς το κοινό». Ακόμη, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημα των δύο στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας να γίνουν στην Ελλάδα τόσο οι ανακριτικές πράξεις όσο και η δίκη τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουλούτας ήταν διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ ο κ. Φόρος διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής.
fpress.gr
Νεότερη Παλαιότερη