Trending

Τσίπρας: Διπλό μνημόνιο ή εκλογές

Η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου για την θεσμοθέτηση μέτρων ύψους 5,4 δις. ευρώ και την νομική δέσμευση της κυβέρνησης για τα μέτρα – κάβα ύψους 3,6 δις. ευρώ που ενσωματώνουν ένα προληπτικό 4ο Μνημόνιο προκαλούν αναταράξεις στην κυβέρνηση και επαναφέρουν το φάντασμα της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού πάνω από την Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί διέξοδο για την ψήφιση των μέτρων από την βουλή έχοντας ήδη προωθήσει στο κοινοβούλιο το ασφαλιστικό και το φορολογικό που περιλαμβάνουν οδυνηρά μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών, δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε κόντρα με τις επιταγές των δανειστών.

Παρά την ρητορική της κυβέρνησης ότι τα προληπτικά μέτρα δεν αποτελούν 4ο Μνημόνιο και πως στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχουν ρήγματα, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών επικρατεί αναβρασμός καθώς εκφράζονται διαφωνίες για τα προληπτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και υποστηρίζοντας την θέση ότι δεν θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα από την βουλή λόγω του θεσμικού πλαισίου της χώρας που απαγορεύει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, επικαλέστηκε μέχρι και τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ  ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται από το Μαξίμου ως …σύμμαχος της χώρας. Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και πως θα αναζητηθεί νόμιμος τρόπος για να θεσμοθετηθούν τα «μέτρα εξασφάλισης» στην Ελλάδα.

Η προοπτική των εκλογών

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει διακύβευμα για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν εκλογές ή ακόμα και νέο δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, εάν το Μαξίμου διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την βουλή λόγω της άρνησης μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να υπερψηφίσουν.

Η ..απειλή των εκλογών λειτουργεί ως όπλο του Α.Τσίπρα προς την ΚΟ αφού θα πραγματοποιηθούν και πάλι με λίστα οπότε το Μαξίμου θα έχει τον πρώτο λόγο στην σειρά κατάταξης των ψηφοδελτίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να τραβήξει την σκανδάλη των εκλογών αν διαπιστώσει ότι απομακρύνεται η διευθέτηση του χρέους ή εάν καταλάβει ότι δεν έχει την στήριξη των εταίρων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο TheTOC.gr το Μαξίμου διαμορφώνει την στρατηγική της …επόμενης ώρας και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε κάλπες εάν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την Βουλή πετώντας την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου οι διαρροές στο τύπο με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί τον Ολάντ με παραίτηση – οι οποίες διαψεύστηκαν- θυμίζουν έντονα την περίοδο όπου το Μαξίμου διέρρεε πως ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε κουραστεί από την άσκηση των καθηκόντων του. 

Οι ομοιότητες με το καλοκαίρι του 2015 και οι εισηγήσεις για προσέγγιση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι 

Οι ομοιότητες με την διαπραγμάτευση  το καλοκαίρι του 2015 είναι παρά πολλές καθώς και τότε πριν από το δημοψήφισμα η κυβέρνηση έλεγε ότι η συμφωνία …καθαρογραφόταν ενώ σήμερα ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει βήματα στο 95% της αξιολόγησης. Τότε στην θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν η ομάδα Λαφαζάνη όπου για να αποφευχθεί η σύγκρουση στην βουλή επιλέχτηκε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Σήμερα στην θέση της ομάδας Λαφαζάνη είναι η τάση των 53 που έχουν περίπου 11 βουλευτές αρκετοί εκ των οποίων – όπως και το 2015 με το Αριστερό Ρεύμα- κατέχουν κυβερνητικές θέσεις (Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας).

Επίσης όπως και το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το …σκούπισμα των αποθεματικών των δημόσιων φορέων για να πληρώσει συντάξεις κάνοντας αρχή από τα αποθεματικά των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνουν, πριν από την ψήφιση στην Βουλή, να απευθυνθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι καλώντας την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη στο γραφείο του προκειμένου να ζητήσει την στήριξή τους στην ψήφιση των μέτρων. Σε μία τέτοια περίπτωση όπου η απάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να είναι αρνητική ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εντείνει το δίπολο με τη ΝΔ και να ..πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στα κόμματα της Κεντροαριστεράς προετοιμάζοντας το κλίμα για εκλογές. 
thetoc.gr
Νεότερη Παλαιότερη