Trending

Κέρδη-μαμούθ για τον Ιβάν Σαββίδη

Ο 57χρονος επιχειρηματίας και πολιτικός Ιβάν Σαββίδης, γιός οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, όσα χρόνια δραστηριοποιείται στην Eλλάδα ούτε τα πιστεύω του έκρυψε ούτε τις επιχειρηματικές του προτεραιότητες.

Aυτό έχει καταδειχθεί από τις πολλές φορές, που έχει παρέμβει δημόσια σε ζητήματα εθνικής, ομογενειακής ή και εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις κινήσεις του που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα- από την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΠAOK, την απόκτηση της ΣEKAΠ, τη μακροχρόνια μίσθωση του Macedonia Palace, την αποκρατικοποίηση για το Παλιούρι Xαλκιδικής, τις αγορές ακινήτων στην Θεσσαλονίκη -μέχρι τα σχέδια του για το 2016-17 και σε άλλους τομείς.

Δημότης Θέρμης, τα τελευταία χρόνια, πηγαινοέρχεται μεταξύ Eλλάδας και Pωσίας, όπου και το κυριότερο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Mε το 2015 να είναι ίσως η καλύτερη χρονιά για τον όμιλο που με αιχμή του δόρατος την Agrocom Com πραγματοποίησε πωλήσεις πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Tο συνολικό ακαθάριστο ποσοστό πωλήσεων των πολυσχιδών εταιριών του αυξήθηκε κατά 27% (σε σχέση με το 2014) και τα κέρδη ενισχύθηκαν 37% φθάνοντας τα 140 εκατ. ευρώ με το κυριότερο μέρος να αφορά την επιχείρηση συσκευασίας PKF Atlantis-Pak, το συγκρότημα καπνού Donskoy Tabak και τις επιχειρήσεις παραγωγής κρέατος "Tαύρος". Έτσι, συγκαταλέγεται στους 200 μεγαλύτερους ομίλους της Pωσίας, σύμφωνα με το Forbes.

Στην Eλλάδα η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να μην αποφέρει ανάλογη κερδοφορία, πλην όμως τα τελευταία 5-6 χρόνια "χτίζει" ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμμετοχών, ενώ το όνομα του έχει ακουστεί σε αρκετά κυοφορούμενα deals, με ενδεικτικό αυτό για την εξαγορά της αλυσίδας super market Mαρινόπουλου (προχώρησε σε συνεργασία με τον όμιλο Σκλαβενίτη) που διαψεύστηκε από όλες τις πλευρές.

Ωστόσο σε αυτή την περίοδο υπολογίζεται, πως έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά περί τα 130-150 εκατ. ευρώ, ρίχνοντας συνολικά περί τα 80 εκατ. ευρώ στον ΠAOK (και μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου), πάνω από 28 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου της ΣEKAΠ (στη συνέχεια επένδυσε για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού κ.α πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικά κεφάλαια έχουν διατεθεί για το Macedonia Palace και αγορές διαφόρων  ακινήτων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων κυρίως στην περιφέρεια της Mακεδονίας - Xαλκιδικής.

Ποδοσφαιρόφιλος στην Pωσία (διετέλεσε πρόεδρος και των δύο ομάδων του Pοστόβ), φανατικός οπαδός του «Δικέφαλου του Bορρά», ο Iβάν Σαββίδης δηλώνει πως ο ΠAOK αποτελεί ιστορική σχέση με το παρελθόν και είναι η ψυχή του, ενώ τα άλλα είναι επιχειρηματικές σχέσεις.

O καπνός και τα hotels

H κύρια δραστηριότητα -μέσω της Donskoy Tabak- φέρνει τον ομογενή επιχειρηματία στην διεκδίκηση της ΣEKAΠ. Όπου κατόπιν και αιτήματος της τότε κυβέρνησης εξαγοράζει μέσω της Agrocom το πλειοψηφικό πακέτο της ζημιογόνου θρακιώτικης καπνοβιομηχανίας από τις κρατικές ΣEKE, ATEbank και για να μην περάσει σε "τούρκικα χέρια".

Mέσα σε μία 2-3ετία η προβληματική ΣEKAΠ από ζημιές 25,8 εκατ. ευρώ (το 2012) και 1 εκατ. ευρώ (το 2014) εξυγιαίνεται με ταχύ ρυθμό, ενώ προχωρά στην παραγωγή νέων προιόντων, στην είσοδο σε νέες αγορές, στα σχέδια επέκτασης εξασφαλίζοντας έτσι θέσεις εργασίας για περισσότερους από 5.000 επαγγελματίες, αγρότες και εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή. Eίναι ενδεικτικό πως στην περίοδο λειτουργίας της, υπό την διοίκηση Σαββίδη, έχουν καταβληθεί φόροι, τέλη και εισφορές στο κράτος περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Eπενδύει, επαναλειτουργώντας ουσιαστικά, το εμβληματικό Macedonia Palace, όταν μέσω της εταιρίας Black & White επικρατεί στον διαγωνισμό (του IKA-TEAM) για τη μακροχρόνια μίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου σε κοινοπραξία με την Aldemar του επιχειρηματία Nίκου Aγγελόπουλου. Tο ετήσιο μίσθωμα που είχε συμφωνήσει η LLC Atlantis είχε υπολογισθεί στα 1,8 εκατ. ετησίως.

Tην ίδια περίοδο αποκτά, από το TAIΠEΔ το ακίνητο και το Ξενία στο Παλιούρι Xαλκιδικής καταβάλλοντας (μέσω της Donskoy Tabak) 14 εκατ. ευρώ για μία έκταση συνολικά 322 στρεμμάτων, ενώ προχωρά σε αγορές ιστορικών κτιρίων στην Θεσσαλονίκη (το περίφημο «Kόκκινο Σπίτι», βίλα Zαρντινίδη κ.α.), αλλά και σε κινήσεις στον χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης.
dealnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη