ΤΕΛ. ΝΕΑ
13 Απριλίου 2016

Μεγάλο "κανόνι" στην αγορά - Γνωστή αλυσίδα έβαλε λουκέτο

Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα βάζει οριστικά λουκέτο. Πρόκειται για την Ηλεκτρονική Αθηνών η οποία μέχρι και πρότινος είχε καταφέρει να επιβιώσει έναντι των πολυεθνικών.

Την Τετάρτη η εταιρεία κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης, βάσει της υπ’ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία. Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Η μάχη για επιβίωση

Η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών που συγκάλεσε στις 11 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Όπως είχε ήδη αναφέρει το insider.gr, η Ηλεκτρονική Αθηνών, γνωστή για το πιο δημοφιλές σλόγκαν της «Έλα Αλέκο», βρισκόταν σε τροχιά εφαρμογής μιας πολιτικής συρρίκνωσης ήδη από το 2012.

Το 2014, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το οικονομικό σκόπελο, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Στρούτσης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους της αλυσίδας, να προσφέρουν ένα μισθό για την διάσωση της Ηλεκτρονικής. Η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, οδηγώντας τον κ. Στρούτση να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

O κ. Στρούτσης πάντως αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ήταν το 2014) με στόχο η εισηγμένη να αναδιαρθρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της σε μακροπρόθεσμα και να αντλήσει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.

Αν και για την οικονομική πορεία της Ηλεκτρονικής Αθηνών δεν έχουμε πρόσφατα στοιχεία, στην τελευταία οικονομική κατάσταση που αφορά το εξάμηνο της χρήσης 2013-2014 ο Όμιλος παρουσίασε νέα κάμψη πωλήσεων κατά 16,5% στα 43 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ήταν ζημιογόνο (-1,6 εκατ. ευρώ) και η καθαρή ζημία διαμορφώθηκε στα 4,88 εκατ. ευρώ (έναντι 3,15 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρήσης).

Στις 31/12/2013 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-11 εκατ. ευρώ), ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και υπερέβησαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να αυξηθούν στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση των μεριδίων, σχετίζεται και με την συνολική πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών η οποία από το 2007 υποχωρεί κατά 45% με τα δύο τελευταία χρόνια να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Να σημειωθεί πως ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ που διαμορφωνόταν εννέα χρόνια πριν.

Το ξεκίνημα

Ο Γιάννης Στρούτσης απέκτησε την αλυσίδα Ηλεκτρονική το 1989, η οποία προϋπήρχε από τη δεκαετία του '50. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να την κάνει την μεγαλύτερη αλυσίδα στην χώρα.

Οι επιλογές του όμως, στην πορεία, δεν στέφθηκαν πάντα με επιτυχία.

Η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Σαραφίδη η οποία επιβάρυνε τον Όμιλο αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.

Και αυτό γιατί την στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να ήταν η ελληνική αγορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού με αποτέλεσμα πολυεθνικές να καταφέρουν να κάνουν γερό μπάσιμο στην Ελλάδα.

Από το 2011 ο επιχειρηματίας υπολογίζεται ότι έχει κλείσει πάνω από 15 καταστήματα, έχει μειώσει μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες του πάνω από 20%.

Πλήγμα για την αλυσίδα αποτέλεσε και το πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 74 εκατ. ευρώ που της επεβλήθη για εικονικές συναλλαγές.

Από τις πρώτες στιγμές ο κ. Στρούτσης υποστήριζε ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της Ηλεκτρονικής ήταν και είναι πραγματικές, τονίζοντας ότι η εταιρεία κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠA μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.

Τελικά κατάφερε το πρόστιμο να μειωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.
insider.gr