Trending

Ο Mario Draghi "δωρίζει" 1 δις ευρώ στις Ελληνικές Τράπεζες - Ράλι στο Χρηματιστήριο

Η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομολόγα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σε μια κίνηση – «ανάσα» για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομολόγα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το 30% κάθε έκδοσης.

Η απόφαση αυτή συνιστά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από την οποία οι τράπεζες, μπορούν να κερδίσουν, μέσω της πώλησης των ομολόγων, 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ περιλαμβάνονται από τις 10 Μαρτίου τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, η Εθνική κατέχει ομόλογα ύψους 9,08 δισ. ευρώ, η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. ευρώ και η Alpha Bank έχει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Από τα εν λόγω ομόλογα αξίας 37 δισ. ευρώ περίπου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν 11,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
fortunegreece.com
Νεότερη Παλαιότερη