Trending

Τα παρελκόμενα από το "κανόνι" της Ηλεκτρονικής: τα "κοράκια", το άνοιγμα στην αγορά

Το «κανόνι» της Ηλεκτρονικής Αθηνών σε προμηθευτές και σε εισαγωγικές εταιρείες υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο αν ο βασικός μέτοχος κ. Ιωάννης Στρούτσης είχε προτιμήσει το «ξαφνικό θάνατο» για την Ηλεκτρονική Αθηνών στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. 
Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας ήταν γνωστά στην αγορά, όπως και οι προσπάθειες του Ι. Στρούτση για τη διάσωση της επιχείρησης. Ωστόσο μερίδα προμηθευτών λόγω της καλής συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν με την εταιρεία συνέχισαν να τροφοδοτούν την επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών, αλλά είχαν περιορίσει δραστικά την αξία των προϊόντων. 
Δικηγόροι ως εκπρόσωποι των προμηθευτών πήγαν χθες στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων απευθυνόμενοι στο αρμόδιο τμήμα πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών ζητώντας τη δικαστική απόφαση έτσι ώστε να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα χρήματα. 
Το bankingnews που συνομίλησε μαζί τους, είπαν ότι οι οφειλές δεν είναι μεγάλες και τις προσδιόρισαν σε δύο περιπτώσεις στο ποσό των 80.000 ευρώ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές που είχαν ασφαλισθεί μέσω της εταιρείας Atradius Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων θα αποζημιωθούν για το σύνολο των χρημάτων που έλεγε το συμβόλαιο τους χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. 
Ωστόσο η αγορά ήταν προετοιμασμένη για το άσχημο γεγονός με αποτέλεσμα τόσο οι προμηθευτές όσο και η εταιρεία Atradius είχαν συμφωνήσει στη μείωση του ποσού κάλυψης υπό το φόβο ότι η εταιρεία είχε μπροστά της το ενδεχόμενο να «σκάσει» όπως και έγινε.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ζημιά έχει καταγραφεί στους προμηθευτές που συνέχιζαν τη συνεργασία με την Ηλεκτρονική Αθηνών διότι είχαν εμπιστοσύνη στον κ. Ιωάννη Στρούτζη.
Το «κανόνι» όμως της εταιρείας κτυπά και τις τράπεζες οι οποίες είχαν χορηγήσει δάνεια περίπου 55 εκατ. ευρώ τα οποία όμως είχαν δοθεί με εγγυήσεις βάζοντας ως ενέχυρο τα ιδιόκτητα καταστήματα της εταιρείας. 
Το δικηγορικό γραφείο της κας Αικατερίνης Καμπούρη ανέλαβε ως σύνδικος στην υπόθεση της πτώχευσης η οποία θα αναλάβει την όλη διαδικασία εκποίησης της περιουσίας. 
Οι 450 εργαζόμενοι απαιτούν από την εταιρεία τις αποζημιώσεις τους που φθάνουν συνολικά τα 3,5 εκατ. ευρώ ενώ να σημειωθεί ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα όπως και το δώρο του Πάσχα. 
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων υποστηρίζει ότι η σύνδικος να επισπεύσει τις διαδικασίες έτσι οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών να λάβουν αναγγελία απόλυσης για να εγγραφθούν στο Ταμείο Ανεργίας διότι σήμερα είναι στον... αέρα. 
Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν είναι και οι αποζημιώσεις τους. 

Τα «κοράκια» πάνω από την Ηλεκτρονική Αθηνών 

Το «κανόνι» της εταιρείας αναβιώνει εν μέρει τη διαχείριση οικονομικών απαιτήσεων από τρίτους έναντι της Ηλεκτρονικής Αθηνών. 
Τα γνωστά σε όλους «κοράκια» έκαναν την εμφάνιση τους όπως μας πληροφόρησαν δικηγόροι που εκπροσωπούν πελάτες τους και ζητούσαν να αγοράσουν τις απαιτήσεις σε εξευτελιστικές τιμές.
Στη συνέχεια τα «κοράκια» που αποκτήσουν τα δικαιώματα θα απαιτήσουν τα χρήματα τα οποία προσδοκούν να είναι υψηλότερα από το κόστος αγοράς τους. 
Όμως οι προτάσεις τους δεν ήταν καθόλου δελεαστικές όπως μας είπαν δικηγόροι που απέφυγαν να τις προσδιορίσουν.
Ωστόσο οι «κυνηγοί» των ευκαιριών έχουν ως επιχείρημα ότι η ακίνητη περιουσία της εταιρείας δεν φθάνει να αποζημιώσει το σύνολο των απαιτήσεων που φθάνουν τα 80 εκατ. ευρώ. 
Με το επιχείρημα αυτό θεωρούν ότι η προσφορά τους είναι ικανοποιητική και πρέπει να την αποδειχθούν.
Οι συναλλαγές αυτές βοηθούν αρκετά «κοράκια» στο ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος. 
Το περιστατικό θυμίζει στην πράξη την διαχείριση «κόκκινων» δανείων με τη μόνη διαφορά ότι τα «κοράκια» κινούνται στο σκοτάδι χωρίς δίνουν λόγο σε κανέναν. 
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη