Trending

Αλλάζουν ξαφνικά οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί επενδυτές για την τηλεοπτική αγορά στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την ΕΙΤΗΣΕΕ να αντιδρά έντονα αλλάζει με μια μονοκονδυλιά την σύνθεση προσωπικού που υποχρεούνται να έχουν οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας που θα λάβουν τις νέες άδειες.

Ειδικότερα Υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε την 11 Μαΐου καταργεί την προηγούμενη που είχε εκδοθεί μόλις ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου και προβλέπεται ότι οι πάροχοι περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, έχουν υποχρέωση να απασχολούν: 
* Σε θέσεις τεχνικού προσωπικού, τουλάχιστον 80 εργαζόμενους. 
* Σε θέσεις διοικητικού προσωπικού, τουλάχιστον 60 εργαζόμενους. 
* Σε θέσεις δημοσιογράφων, τουλάχιστον 60 εργαζόμενους. 

Επίσης με τη νέα διάταξη αναφέρεται ότι για την συμπλήρωση του υπολειπόμενου αριθμού του απαιτούμενου από το νόμο Ν. 4339/2015 ελάχιστου προσωπικού των τετρακοσίων (400) ατόμων, οι πάροχοι περιεχόμενου επιλέγουν κατά την κρίση τους τις ειδικότητες των εργαζόμενων που υποχρεούνται να απασχολούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγουμένως προβλεπόταν για κάθε ειδικότητα ο διπλάσιος αριθμός εργαζομένων ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 400 ατόμων.

Η προηγούμενη διάταξη ουσιαστικά διασφάλιζε ελάχιστες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία εργαζομένων ενώ με την νέα διάταξη δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να απασχολούν το ελάχιστο προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τροποποίηση των προηγούμενων υποχρεώσεων έγινε μετά από παρέμβαση των τηλεοπτικών σταθμών.

Η Ένωσή τους πάντως ΕΙΤΗΣΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης στον τομέα της χορήγησης των αδειών και η συζήτηση της πρώτης αίτησης θα γίνει το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί εντός του ίδιου μήνα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν επίσης την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να παγώσει η διαγωνιστική διαδικασία, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής.

Παράλληλα χθες λίγο πριν τη λήξη της διαβούλευσης η Ενωση χαρακτήρισε παράλογα τα 3 εκ Ευρώ που ζητούνται για την άδεια ως ελάχιστο τίμημα, ζήτησε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για αποχή από μονομερείς ενέργειες εντός των επόμενων δέκα ετών στην έκδοση νέων αδειών και έθεσε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού για όσους δεν έχουν κανάλι και πρόκειται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αλλά και κίνδυνο να εμφανιστούν μπαταχτσήδες που θα χτυπήσουν τις άδειες.
Προκειμένου να αρθεί το ζήτημα προτείνουν να ορισθεί εγγυητική επιστολή σε νέο υποψήφιο που θα επιλεγεί ως αδειούχος, συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% των επενδύσεων που απαιτούνται, 8 εκατ. ευρώ για την ετήσια μισθοδοσία και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, 6 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό και κτιριακό εξοπλισμό και 4 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση και την προμήθεια προγράμματος.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη