ΤΕΛ. ΝΕΑ
24 Μαΐου 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: με πύρινο λόγο κατά Πειραιώς Σεραφείμ που παραιτήθηκε

Η επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ πυροδότησε το κλίμα στην Ιερά Σύνοδο προκαλώντας την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος απάντησε ως εξής:

"Οι εποχές που ζούμε σε προσφέρονται για εγωισμούς και φιλοδοξίες», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της έκτακτης συγκλήσεώς της επισήμανε ότι κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Εκκλησίας, που θα διεξαχθεί στην Κρήτη από τις 17-26 Ιουνίου, «καλούμεθα να διακονήσουμε ένα μεγάλο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός, που προϋποθέτει και απαιτεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την ανιδιοτελή φωνή μας και την θυσιαστική μαρτυρία μας». 

Σημειώνεται ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη. «Θα σας παρακαλούσα να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμην των πλειόνων. Έχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Μητροπολίτη Πειραιώς. 

Στην προσφώνησή του, ο κ.Ιερώνυμος επισήμανε ότι: «Η Σύνοδος της Κρήτης είναι ένα ιστορικό και συνάμα καθοριστικό εκκλησιαστικό γεγονός. Η οικουμένη περιμένει από εμάς την μαρτυρία της ενότητάς μας. Το κοινόν ποτήριον, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, θα είναι αυτό που πάντοτε θα μας ενώνει ή θα μας χωρίζει. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για την σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας καθώς και για την συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για την σωτηρία όλων ημών. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις

Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο. Ας αφήσουμε την χάρι του Θεού να καλύψει τα δικά μας κενά, τα οποία θα είναι πολλά. Ας είναι μεγάλη και δυνατή η προσευχή μας, η πίστη μας, η εμπιστοσύνη μας στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που πάνω από δύο χιλιετίες καθοδηγεί, παρά τις αμαρτίες μας, το έργο της Εκκλησίας του Χριστού. 

Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε και ας γίνει κεντρική προσευχή μας ο Λόγος του Αρχαγγέλου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!».