Trending

Bloomberg: Εκλογές ή δημοψήφισμα μετά το Eurogroup

Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο την Δευτέρα καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτήσει εάν η χώρα θα αντιμετωπίσει μια νέα περίοδο πολιτικής αναταραχής ή θα πάρει κάποια ανάσα μετά από έξι χρόνια αναστάτωσης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει αρκετά ώστε να κερδίσει άλλη μία εκταμίευση των έκτακτων δανείων. 

Επίμαχο θέμα είναι ένα αίτημα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά "προληπτικά μέτρα" αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεφύγει από την πορεία του προϋπολογισμού.
Ένα τέτοιο πακέτο, αντίστοιχο με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι πολιτικά ακανθώδες για έναν πρωθυπουργό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα λιτότητα και ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία τριών εδρών.

Εάν το ΔΝΤ δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ανεπαρκή χώρο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, αναφέρει το Bloomberg.

"Η φύση αυτού του προληπτικού πακέτου θα μπορούσε να καθορίσει την μοίρα της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για λεπτομερή μέτρα", τονίζει σε report με ημερομηνία 6 Μαΐου ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence. "Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να τηρήσουν σκληρή στάση", τόνισε.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, με την τρέχουσα αξιολόγηση του προϋπολογισμού να είναι έξι μήνες πίσω από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον χρόνο να εξαντλείται για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, πριν από τον Ιούλιο που εκπνέουν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα –επιπλέον λιτότητα εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι για τον προϋπολογισμό- προκύπτει από μία διαφωνία του ΔΝΤ με την ευρωζώνη. Ενώ αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν πως οι ισχύουσες δεσμεύσεις  της Ελλάδας είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα τωρινά μέτρα θα φέρουν πλεόνασμα, το πολύ 1,5%.

Επειδή η Γερμανία επιμένει το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αφήσει κατά μέρος το διχαστικό ζήτημα των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Ένα κίνητρο, όπως εξηγεί το Bloomberg, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ώστε να καταπιούν το "πικρό χάπι του ΔΝΤ", είναι μια υπόσχεση από τους πιστωτές ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση βοήθειας, θα ενεργοποιήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους με την μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας δανείων διάσωσης.

Αυτό το "καρότο" βρίσκεται στο τραπέζι από το 2012 και δεν εμπόδισε την ελληνική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά να πέσει πάνω στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μέτρα στα τέλη του 2014 και να χάσει την εξουσία σε δύο μήνες, αναφέρει το Bloomberg.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη