ΤΕΛ. ΝΕΑ
9 Μαΐου 2016

Πωλούνται: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Όχι εννέα αλλά δεκαεννιά είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα κληθεί να ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από τις οποίες θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και όχι για αναπτυξιακούς και άλλους σκοπούς όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί.

Αυτά προκύπτουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές στο οποίο περιγράφεται το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Asset Development Plan (ADP) με τα 19 περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει συνολικά προς αξιοποίηση.

Το σχέδιο - που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών - ενέκρινε στις 26 Απριλίου 2016 (Μεγάλη Τρίτη) η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσβλέπει σε εισπράξεις 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018 από την πώληση των συμμετοχών που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ).  

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα 2,5 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 2,2 δις. ευρώ το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018.      

Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν «μπρος» και πάλι τα project για την μεταβίβαση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει την δόση των 5,7 δις. ευρώ δεσμεύεται ότι το σχέδιο με τις 19 αποκρατικοποιήσεις θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ) και εν συνεχεία και εν συνεχεία μαζί  με το σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ (ADP) θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.  

Επίσης, το «Asset Development Plan τo οποίο συνιστά αναπόσπαστο της συμφωνίας, θα επικαιροποιείται ανά εξάμηνο από το ΤΑΙΠΕΔ και θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ».

Η σύσταση του νέου Ταμείου αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM, ενώ ώς τον Ιούνιο κυβέρνηση και θεσμοί πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του (Supervisory Board), τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Ακόμη έως τον Σεπτέμβριο του 2016 πρέπει να έχουν επιλεγεί τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου τον Οκτώβριο να συνεδριάσει για πρώτη φορά. 

Τον Νοέμβριο θα πρέπει να επιλεγούν τα μέλη των ΔΣ των θυγατρικών του νέου Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ) με εξαίρεση το ΤΧΣ.

Προαπαιτούμενα είναι επίσης η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου, η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μέχρι τον Σεπτέμβριο με την ψήφιση στη Βουλή νόμου ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και να καταστεί ως το Σεπτέμβριο λειτουργική η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).
bankingnews.gr