ΤΕΛ. ΝΕΑ
12 Μαΐου 2016

Η μεγάλη ανησυχία των τραπεζιτών

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών – και μάλιστα τραπεζών που ούτε μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα ανησυχούσαν – για το μέλλον των διοικήσεων. 

Κορυφαίος τραπεζίτης χθες 11 Μαίου εκμυστηρεύτηκε στο Bankingnews τα εξής 
«Κάποιοι εύλογα ανησυχούν για την αξιολόγηση της Spencer Stuart που είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ που θα αξιολογήσει  τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών….
Σχεδόν 15 μέλη θα αποχωρήσουν από τις τράπεζες. 

Όμως με αφορμή τις Γενικές Συνελεύσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κυβέρνηση να ζητήσει να αποχωρήσουν διοικήσεις τραπεζών και όχι μόνο τα μέλη του ΔΣ λόγω του νόμου.  
Αυτό τον κίνδυνο μην τον υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση. 

Μπορεί να ξεσπάσει θύελλα παρ΄ ότι την τρέχουσα περίοδο επικρατεί νηνεμία και η άποψη ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις διοικήσεις γιατί στα ΔΣ θα υπάρξουν μην την θεωρήσουμε δεδομένη. 
Ανησυχώ και για την Εθνική και την Alpha και για την Eurobank και για την Πειραιώς δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα διοίκησης αλλά ανησυχώ για όλους μας….είναι μια καλή ευκαιρία να μας καθαρίσουν πουλώντας το story ότι χτυπάνε τους διαπλεκόμενους τραπεζίτες.

Παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος των τραπεζιτών στο παρασκήνιο αλλά στο προσκήνιο όλοι εμφανίζονται άνετοι ίσως γιατί δεν ξέρουν τις τους περιμένει, υποψιάζονται αλλά δεν ξέρουν....»

Η εκτίμηση αυτή του κορυφαίου τραπεζικού στελέχους έρχεται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το bankingnews πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και συγκεκριμένα να μετριάσει τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται. 

Με νομοθετική πράξη – είχαμε αναφέρει – ότι θα ορίζεται ότι όσοι έχουν εγκριθεί από τον ESM – SSM θα μπορούν να παραμείνουν στις διοικήσεις ενώ θα ελαστικοποιούνται τα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος. 
Η νομοθετική πράξη αναμενόταν μετά την αξιολόγηση.
Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι οι διοικήσεις δεν θα αλλάξουν αλλά αλλαγές στην δομή των διοικητικών συμβουλίων θα υπάρξουν. 
Ο νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, εμπεριέχει πολλές στρεβλώσεις εκτρωματικού τύπου.

Με βάση τον νόμο λοιπόν θα πρέπει να αντικατασταθούν 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην Εθνική, 5 στην Πειραιώς και 5 στην Alpha bank συνολικά 15 μέλη. 
Ούτως ή άλλως οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια θα γίνουν αρκεί να μην υπάρξουν εμπλοκές με πρόσωπα που ασκούν ενεργή διοίκηση…. 

Πάντως όπως όλα δείχνουν στην Εθνική θα παραμείνει το δίδυμο Κατσέλη – Φραγκιαδάκη, ομοίως σε Eurobank και Alpha bank ενώ στην Πειραιώς αναζητείται ο νέος CEO…
Το σενάριο έλληνας του εξωτερικού ίσως μετεξελιχθεί έλληνας του εσωτερικού. 
bankingnews.gr