Trending

Lagarde: Τα ανατρέπει όλα με επιστολή της στο Eurogroup

Αλλάζει τα δεδομένα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 9 Μαΐου για την Ελλάδα, η επιστολή - βόμβα της γενικής διευθύντρας του ΔΝΤ, Christine Lagarde στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Η Lagarde ζητά άμεσα λύση για το ελληνικό χρέος, προκειμένου το ΔΝΤ να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, την ώρα που η Γερμανία αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει οι διαπραγματεύσεις για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ έχουν αποτύχει. 

Όπως μεταδίδει ο Peter Spiegel των Financial Times, «το ΔΝΤ ζητά από το Eurogroup να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης τη Δευτέρα 9/05».

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η Lagarde, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα έκτακτα προληπτικά μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ, έχουν αποβεί άκαρπες, και για αυτό το λόγο το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να τεθεί άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα.
«Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει η Lagarde.

Και συνεχίζει:
«Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ, προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία, η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή θα υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους». 

Όπως σχολιάζουν οι FT, το ΔΝΤ έχει δεχθεί έντονη κριτική στην Αθήνα, όπου κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον Poul Thomsen, επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, για παράλογες απαιτήσεις. 

Ωστόσο, από την επιστολή της κ. Lagarde προκύπτει ότι το ΔΝΤ επιθυμεί λιγότερα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, δεν είναι ρεαλιστικός και πρέπει να μειωθεί δραστικά. 

Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ισχυρισμός περί ακαμψίας του ΔΝΤ και απαίτησης για νέα μέτρα, η οποία καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, είναι αβάσιμος.

Στην επιστολή της η Lagarde αναφέρει ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ύψους 2,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Ωστόσο σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και όχι 3,5% που υπολογίζει η Κομισιόν.

Η Lagarde εκτιμά ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να αλλάξει και ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν υπερβολικά μέτρα λιτότητας από την Αθήνα.

Η Lagarde αναφέρει ότι ο στόχος του 3,5% δεν είναι μόνο πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι και αντιπαραγωγικός. 

«Εκτιμούμε ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, μέσω της αύξησης της φορολογίας», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Η Lagarde γράφει ότι η αντιπρόταση της Αθήνας για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, είναι ανεφάρμοστη, υπονοώντας ότι οι συζητήσεις γύρω από τα μέτρα ανάγκης πρέπει να σταματήσουν. 

«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Με βάση την προηγούμενη απόδοση των ελληνικών προγραμμάτων, τα ad hoc μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι και ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις ανισορροπίες», καταλήγει η Lagarde. 
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη