ΤΕΛ. ΝΕΑ
6 Μαΐου 2016

Κουρεύεται και το αφορολόγητο

Σε νέες αλλαγές στο αφορολόγητο αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, ψαλιδίζοντας και άλλο το ποσό, πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα με τους δανειστές πριν από το Εurogroup της Δευτέρας, προγραμματίζεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου ώστε η έκπτωση φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

1. Για τους άγαμους και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 1.900 ευρώ (από 2.100 ευρώ σήμερα).

Η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ για τους εργένηδες -η οποία θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ- μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.

2. Για τα ζευγάρια με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1.950 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο θα περιοριστεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.863 ευρώ.

3. Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που προβλέπει και σήμερα η διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το έμμεσο αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9.090 ευρώ.

4. «Τυχεροί» θα είναι οι γονείς τριών ή περισσότερων τέκνων, καθώς γι’ αυτούς η έκπτωση  φόρου θα διατηρηθεί στα 2.100 ευρώ, όσο είναι και σήμερα.

Από την τελική μορφή της διάταξης θα φανεί αν η αυξημένη έκπτωση φόρου θα ισχύσει μόνο για τον φορολογούμενο ο οποίος βαρύνεται με τα παιδιά, κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Και στο παρελθόν που υπήρχε διαφοροποίηση του αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, το δικαίωμα του υψηλότερου αφορολόγητου είχε μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων και όχι και οι δύο.

Έτσι, ακόμη και στις οικογένειες με παιδιά, ο ένας εκ των δύο συζύγων θα βγει χαμένος καθώς θα υποστεί τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που ήταν το 2015 και τα 2.000 ευρώ που επρόκειτο να είναι με τη διάταξη όπως είχε κατατεθεί στο Βουλή, στα 1.900 ευρώ.
voria.gr