ΤΕΛ. ΝΕΑ
4 Μαΐου 2016

Σταματά η ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων

Σταματούν από σήμερα οι διημερεύσεις των των φαρμακείων (ωράριο 08:00-20:00), μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχουν ιδιωτικά φαρμακεία ανοιχτά από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. για την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ δεν θα υπάρχουν ανοιχτά ιδιωτικά φαρμακεία μετά τις 2 μ.μ. για την Δευτέρα και την Τετάρτη. Θα υπάρχουν, όμως, κανονικά οι διανυκτερεύσεις των ιδιωτικών φαρμακείων.

Με αυτόν τον τρόπο έχει αποφασίσει ο ΠΦΣ να ασκήσει πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου εκείνη να προχωρήσει άμεσα σε επαναρύθμιση του ωραρίου της λειτουργίας για τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας.΄

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμηνύσει ότι στη διοίκηση του ΠΦΣ ότι προτίθεται, αλλά σε άγνωστο χρόνο, να προχωρήσει στην τροποποίηση των σχετικών νόμων των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του στο ependisinews.gr, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος ξεκαθαρίζει:

«Δεν πρόκειται να ανασταλεί η απόφασή μας για κατάργηση των διημερεύσεων των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Πρώτα θα δούμε να ψηφίζεται η επαναρύθμιση του ωραρίου της λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων και μετά θα αναστείλουμε την κινητοποίησή μας».

Η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις. Την αρχή για άρση των διημερεύσεων κατά τις εργάσιμες ημέρες, πλην αργιών και τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή "εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου, να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες".
Μετά την απόφαση του ΠΦΣ, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται από τα φαρμακεία που λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:00-20:00. και Δευτέρα, Τετάρτη από 08:00-14:00, από τα φαρμακεία που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ή από τα διανυκτερεύοντα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΑ, από τα 3000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου, σε μηνιαία βάση, τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα, 120 έχουν δηλωθεί ότι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8μ.μ.-11μ.μ.), ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που λειτουργεί με ελεύθερο ωράριο.
ependisinews.gr