Trending

Σταθεροποιούνται οι επενδύσεις σε startups το 2016 [infographic]

Μετά από μια χρονιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις (Venture Capital) αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ernst & Young (EY) "Επιστροφή στην πραγματικότητα: Διεθνείς τάσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις 2015".

Το 2015, σύμφωνα με την EY, η χρηματοδότηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση σχεδόν κατά 55%, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 10%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση των επενδυτών να επιδιώκουν λιγότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες σε εδραιωμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένη φάση του κύκλου συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Το 80% των συναλλαγών και των επενδυμένων κεφαλαίων σε όρους δολαρίων, κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στο στάδιο που παράγουν έσοδα, ενώ το 58% των κεφαλαίων, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τελική φάση χρηματοδότησης.

Η πιο έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά 12% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι ανησυχίες για τις συνθήκες των δημόσιων αγορών, τις αποτιμήσεις, το βαθμό αξιοποίησης των επενδυμένων κεφαλαίων και την υπερ-χρηματοδότηση, έβαλαν φρένο στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι οι εδραιωμένες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 58% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2015, τις περισσότερες επενδυτικές συμφωνίες εξασφάλισαν εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της πρώιμης χρηματοδότησης, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού αριθμού των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την τάση των Venture Capitals να προκρίνουν ένα μεγαλύτερο αριθμό μικρής αξίας συμφωνιών σε νεότερες εταιρείες start-up με χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης στους τομείς των υπηρεσιών ταξιδιών & αναψυχής, και των υπηρεσιών καταναλωτικής πληροφόρησης, έφθασε το 126% και 71% αντίστοιχα το 2015. Ο υπο-τομέας των υπηρεσιών καταναλωτικής πληροφόρησης, με συνολική χρηματοδότηση 32,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας επένδυσης της χρονιάς (China Internet Plus Holding Ltd.), κατέλαβε την πρώτη θέση σε όρους προσέλκυσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Αντίθετα, επιμέρους τομείς, όπως τα οικιακά προϊόντα, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση ως προς τη χρηματοδότηση (43% και 15% αντίστοιχα).

Με 3.916 συμφωνίες και επενδυθέντα κεφάλαια 72,3 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ συνέχισαν να κυριαρχούν στην αγορά των Venture Capitals και το 2015. Ωστόσο, για πρώτη φορά, τρεις από τις πέντε κορυφαίες συμφωνίες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε start-up επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από επτά δις δολάρια το 2010, σε 49 δις δολάρια το 2015. Στο ίδιο διάστημα, το μέγεθος των συμφωνιών έχει διπλασιαστεί από 15 σε 30 εκατ. δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει τρεις φορές περισσότερες επενδύσεις από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 49 δισ. δολαρίων μέσω 1.611 συμφωνιών το 2015, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου, καθώς και της επένδυσης της China Internet Plus Holding Ltd, αξίας 3,3 δισ. δολαρίων.


Νεότερη Παλαιότερη