Trending

Τα ξένα funds που έχουν βάλει στόχο την Ελλάδα

Μπορεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα να παραμένει εύθραυστη, οι επενδυτές πάντως ήδη αποτιμούν πιθανές ευκαιρίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, υπάρχουν hedge funds που βολιδοσκοπούν την Ελλάδα για επενδύσεις σε μετοχές και δάνεια που θεωρούν φθηνά, προβλέποντας ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, η ανάκαμψη είναι κοντά, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συνεχίζουν να ερίζουν για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αποδεσμευτεί και οικονομική βοήθεια.

Όπως αναφέρουν, η περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι νέοι κανόνες χρεοκοπίας που καθιστούν ευκολότερο για τις τράπεζες να πωλούν τα κόκκινα δάνεια, καθώς και μια πτώση των τιμών των μετοχών σε ιστορικά χαμηλά, δημιουργούν ευκαιρίες για επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο.

«Όταν ξέρεις να περιμένεις, εμφανίζονται και κατάλληλες ευκαιρίες», αναφέρει ο Rudolf Bohli, ιδρυτής και επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων του RBR Capital, που ξεκίνησε τη λειτουργία ενός fund για την Ελλάδα τον Μάιο και έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει μερίδια σε εγχώριες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η RBR είχε κέρδη σχεδόν 30% το 2012 όταν ποντάρισε ότι η ισπανική οικονομία θα ανακάμψει.

Οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ έχουν καταλαγιάσει σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα,, αν και οι «χρησμοί» του Αλέξη Τσίπρα ότι μαζί με το Ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαΐου θα έρθει και η Ανάσταση της χώρας, αντιμετωπίστηκε μάλλον με χλεύη στο εσωτερικό της χώρας, συνεχίζουν στο άρθρο τους οι δημοσιογράφοι του Reuters, οι Maiya Keidan και John Geddie.

Αλλο ένα hedge funds που αναζητά ευκαιρίες στην ελληνική ανάκαμψη είναι και το Worldview Capital Management, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα ταμείο (fund) «ειδικών συνθηκών», το οποίο θα επενδύει σε προβληματικές εταιρείες.

Ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών βούλιαξε σε χαμηλά όλων των εποχών τον περασμένο Φεβρουάριο, -85% κάτω από τα υψηλά του 2007 πριν χτυπήσει η κρίση που οδήγησε σε τρία μνημόνια και εξαφάνισε το 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ.

Τα κόκκινα δάνεια που αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού δανεισμού στην Ελλάδα, αποτελούν ακόμα ένα πεδίο ευκαιριών για επενδυτές, αν πουληθούν στη σωστή τιμή (συνήθως στο 20% της αρχικής τους αξίας).

Το PVE Capital έχει αγοράσει επισφαλή δάνεια στην Ιταλία κι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στην Ελλάδα αργότερα μέσα στο έτος.

«Νομίζω ότι η τελευταία διάσωση θα είναι πολύ σημαντική γιατί θα ξεκαθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και θα επιδώσει κύρος στη χώρα», αναφέρει ο ιδρυτής και CIO του PVE Capital, Gennaro Pucci.

Παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία, η Ελλάδα παραμένει πάντως ένα «ποντάρισμα» με ρίσκο, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που η αισιοδοξία κάποιων fund managers έχει αποδειχθεί λανθασμένη στο παρελθόν (βλ. John Paulson, που είχε πει ότι η ελληνική ύφεση θα έπιανε πάτο το 2013).

Η πολιτική κατάσταση συνεχίζει να είναι εύθραυστη, τα capital controls συνεχίζονται, ωστόσο πολλοί επενδυτές αντιπαραβάλλουν τη σημερινή με την περσινή κατάσταση όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης. Εξάλλου, ο ίδιος ο Σόιμπλε που φαινότνα να επιθυμεί διακαώς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι δεν αναμένει το ξέσπασμα μιας μεγάλης κρίσης φέτος.

«Δεν με εκπλήσσει το ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί από το αποκορύφωμα της κρίσης πέρυσι το καλοκαίρι, τα πράγματα τώρα φαίνονται πιο σταθερά», αναφέρει ο Zoeb Sachee, στέλεχος στο τμήμα ευρωπαϊκών ομολόγων της Citi.

«Το αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτιμάται ακόμα στις τιμές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, δείκτης για το κόστος δανεισμού μιας χώρας, έχει πέσει περί το 9% από το 40% το 2012 και το 20% του καλοκαιριού του 2015.
Ο Richard Dietz του VR Capital Group αγοράζει ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ενώ το Jabre Capital επίσης βλέπει με ελπίδα της ελληνική περίπτωση.

«Πολλοί ελληνικοί τίτλοι αποτιμώνται ακόμα σε πιεσμένα επίπεδα και έχουν μεγάλη δυναμική ανόδου», αναφέρει ο Farid Gargour, υψηλόβαθμο στέλεχος του προαναφερθέντος fund

Οι πιο mainstream επενδυτές πάντως παραμένουν πιο επιφυλακτικοί. «Αν και το ανοδικό γύρισμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό, ανησυχούμε ακόμα ότι υπάρχουν και πιθανότητες περαιτέρω πτώσης», αναφέρει ο CIO ευρωπαϊκού ταμείου συντάξεων. Και συμπληρώνει ότι εκείνοι έχουν βρει άλλους επενδυτικούς προορισμούς.
newmoney.gr
Νεότερη Παλαιότερη