ΤΕΛ. ΝΕΑ
7 Ιουνίου 2016

Η διαφήμιση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις [video]

Το νέο διαφημιστικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου έχει συγκεντρώσει άπειρες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και από επίσημους φορείς.

Ένας πυροσβέστης που σώζει μια γάτα από τη φωτιά, ένας ναυαγοσώστης που κάνει όλες τις ωραίες κοπέλες στην παραλία να σηκωθούν από την ξαπλώστρα για να τον δουν να δίνει το φιλί της ζωής σε μία άλλη και ένας γιατρός με δύο πληθωρικές νοσοκόμες που έχουν ανοιχτό το πάνω κουμπί της στολής τους, οι οποίοι τρέχουν να επαναφέρουν στη ζωή έναν μεσήλικα είναι το σκηνικό της διαφήμισης. Τρεις διαφορετικές καταστάσεις με το μήνυμα του ΕΚΕΑ να είναι σαφές: δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ηρωικός για να σώσεις ζωές, αρκεί μια ηρωική πράξη όπως αυτή του να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Αρκεί η πράξη της αιμοδοσίας για να είσαι σπουδαίος ήρωας.

Οι αντιδράσεις εστιάζουν στο ότι θεωρείται σεξιστικό. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας εξέδωσε ανακοίνωση όπου "εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Το μήνυμα βρίθει σεξιστικών προτύπων, τα οποία, για ακόμη μία φορά, αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Έτσι, η σοβαρότητα του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας καλύπτεται με τον μανδύα της παρωδίας, ώστε να οδηγεί στην πλήρη διαστρέβλωση της πρόθεσης του επισπεύδοντα φορέα του μηνύματος.

Ταυτόχρονα, τάσσεται οξύμωρα υπέρ μιας διάκρισης των φύλων, που, ωστόσο, δεν προβλέπεται από τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Άλλωστε, στο αίμα δε χωρά ομάδα ανδρών και γυναικών.

Με αυτό τον τρόπο,  τα ωφελήματα της εθελοντικής αιμοδοσίας για το κοινωνικό σύνολο γίνονται βορά στις ορέξεις ανίδεων και τροχοπέδη στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Γ.Γ.Ι.Φ. θα συνεχίζει να στηλιτεύει κάθε δημόσια δράση, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την προσωπικότητα του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, και προσβλέπει στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών αρχών για την άρση των έμφυλων στερεοτυπικών πεποιθήσεων  και πρακτικών."

Δείτε τη διαφήμιση εδώ: