Trending

Η Γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων - Αντιδράσεις από την Άγκυρα

Η Γερμανική βουλή αναγνώρισε την Πέμπτη την σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και επισήμως ως «γενοκτονία». Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Βερολίνο


Η Τουρκία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ψήφισμα και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ζημία στις διμερείς σχέσεις.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους έπεσαν θύματα της οθωμανικής βίας στις αγριότητες του 1915, εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αρμενικό στοιχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως ορθόδοξο χριστιανικό, είχε συνταχθεί με την τσαρική Ρωσία, αντίπαλο των Οθωμανών στον πόλεμο, καθώς οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι των Άγγλων και των Γάλλων, ενώ οι Τούρκοι των Γερμανών.

Περισσότερα από 20 έθνη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το euronews η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν βρισκόταν στη Βουλή για την ψηφοφορία, ωστόσο οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) των οποίων ηγείται, καθώς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι υποστήριξαν το ψήφισμα αυτό.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο εξάλλου για πίεση στους Γερμανούς βουλευτές από Γερμανούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Στο ψήφισμα η Γερμανία, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνει αυτοκριτική για τις ευθύνες της σχετικά με τη σφαγή.

Το ψήφισμα έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στο Αιγαίο.
koutipandoras.gr
Νεότερη Παλαιότερη