Trending

“Όταν έρθει η ανάπτυξη με τί θα μοιάζει;”

Στις Απόψεις φιλοξενούμε άρθρο του Νίκου Μωραϊτάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Workable*, που πρωτοδημοσιεύθηκε στο FactNews με τίτλο "Όταν έρθει η ανάπτυξη με τι θα μοιάζει;"

"Όταν έρθει η ανάπτυξη, με τι θα μοιάζει; Το ερώτημα δεν είναι περιπαικτικό αλλά ουσιαστικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεγαλώσει μια οικονομία. Aν θέλουμε να ξέρουμε τι είδους ανάπτυξη φαντάζεται η κυβέρνησή μας αρκεί να κοιτάξουμε τι πολιτικές εφαρμόζει σε σχέση με τις επιχειρήσεις.

Έκανα σήμερα το λογαριασμό των νέων μέτρων για τους εργαζόμενούς μας. Είμαστε μία εξαγωγική επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας. Οι άνθρωποί μας είναι πτυχιούχοι και υψηλά αμοιβόμενοι. Οι καθαρές αποδοχές των περισσοτέρων θα μειωθούν από 15% εώς 25%, ποσό που δεν αντισταθμίζεται εύκολα με αυξήσεις – ειδικά όταν τα μισά πάνε στο κράτος. Αυτό υποβαθμίζει την ικανότητά μας να προσελκύσουμε στελέχη υψηλών δεξιοτήτων που απαιτούν μεγάλα εισοδήματα (π.χ. άνω των €50.000) ή την προοπτική να εξελιχθούν μισθολογικά στο μέλλον.

Στο δυτικό κόσμο οι εταιρίες τεχνολογίας δίνουν μάχη για εξειδικευμένο προσωπικό κι εμείς πάμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Έχουμε χιλιάδες μορφωμένους νέους σε μια χώρα με χαμηλό κόστος ζωής αλλά οι φόροι και εργοδοτικές εισφορές εξαλείπτουν το οποιοδήποτε πλεονέκτημα θα είχαμε απέναντι στην ξένη επιχείρηση. Το κράτος λέει στον επιχειρηματία “εδώ θα έχεις μόνο κατώτερα στελέχη, τις καλές δουλειές να τις φτιάξεις σε άλλη χώρα”. Στον εργαζόμενο λέει “αν έχεις ικανότητες διεθνούς επιπέδου, πήγαινε να βρεις δουλειά αλλού.” Και να μην μεταναστεύσουν, τι κίνητρο μπορεί να έχουν να δουλέψουν σε υγιείς επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή; Πως θα αποταμιεύσουν για να επενδύσουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις ή στην επιμόρφωση της επόμενης γενιάς;

Ξέρω, δύσκολα θα συμπονέσει κανείς την “πλουτοκρατία” των 50 και 60 χιλιάδων ευρώ που θα πληρώσουν περισσότερο φόρο. Για να το σκεφτούμε όμως λίγο αυτό. Πόσο λογικό είναι; Ονειρευόμαστε δηλαδή μια οικονομία που ευνοεί μόνο την χαμηλόμισθη και ανειδίκευτη εργασία;

Το 69% των φόρων φυσικών προσώπων το πληρώνουν οι “υψηλόμισθοι” των €42.000 και άνω. Κατά κανόνα είναι μισθωτοί σε ιδιωτικές εταιρίες γιατί σε όλες τις χώρες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρο-επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν περισσότερο, και στην Ελλάδα οι μεγάλες εταιρίες είναι πάρα πολύ λίγες.

Μεγάλες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε και για να έχουμε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που φέρνουν έσοδα από εξαγωγές. Αυτές θα εκπαιδεύσουν στελέχη, θα φέρουν κεφάλαια ξένων επενδυτών, θα χρηματοδοτήσουν έρευνα και θα δημιουργήσουν δουλειές για μία μεσαία τάξη μορφωμένων πολιτών δυτικού κράτους. Δουλειές με μεγαλύτερες αμοιβές και προοπτικές εκπάιδευσης και εξέλιξης.

Για να φτιαχτούν τέτοιες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να μπορούν να προσλάβουν στελέχη υψηλών δεξιοτήτων. Αυτοί θα μας ξελασπώσουν, αυτοί θα παράγουν πλούτο και θα πληρώσουν τις συντάξεις των γονιών μας τις επόμενες δεκαετίες. Αυτοί θα ιδρύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις του μέλλοντός μας. Γι’αυτούς θα έρθουν πολυεθνικές εταιρίες από το εξωτερικό να στήσουν διοικητικές μονάδες στη χώρα μας.

Η παλαβή εχθρότητα προς τους “υψηλά αμοιβόμενους” εξωθεί στην παραοικονομία ή στην μετανάστευση το πιο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας μας. Δεν ξέρω αν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Αν θέλουμε όμως να μοιάζει με δυτικό τεχνολογικό καπιταλισμό, με μεσαία τάξη που έχει ευρωπαικά πρότυπα διαβίωσης και πολιτικής συνείδησης, αυτό δεν θα γίνει με τις πολιτικές που ακολουθούμε σήμερα."

Workable είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογική εταιρία στην Ελλάδα. Απασχολεί 95 εργαζομένους, εξυπηρετεί 5,000 πελάτες σε 88 χώρες και έχει αντλήσει $33 εκ χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτικούς οίκους.
Νεότερη Παλαιότερη