ΤΕΛ. ΝΕΑ
20 Ιουλίου 2016

Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στη σειρά της

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση, η Βρετανία δεν θα αναλάβει την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Το Λονδίνο επρόκειτο αρχικά να αναλάβει την προεδρία μετά τη Μάλτα και πριν από την Εσθονία.

Η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα την είδηση τηλεφωνικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξηγώντας ότι η χώρα της θα είναι “πολύ απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ΕΕ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, η Μέι υπογράμμισε πως επιθυμεί να προσεγγίσει με “εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα” τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Η συντηρητική ηγέτης υπογράμμισε πως η παραίτηση από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει στόχο να δοθεί “προτεραιότητα” σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις.

“Ο Ντόναλντ Τουσκ χαιρετίζει τη γρήγορη απόφαση της πρωθυπουργού για το θέμα, κάτι που θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να επιλέξει εναλλακτικές λύσεις”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αμέσως μετά πως το Βέλγιο είναι “διατεθειμένο” να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2017.