Trending

Στουρνάρας: Τα επόμενα βήματα για τα capital controls

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή ο ισχυρός άντρας της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από τα στρώματα, καθώς το νέο χρήμα και εντός Ελλάδας δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό έλεγχο.

Σχετικά με την άρση των capital controls, εξετάζονται διάφορα σενάρια δήλωσε. «Ξέρουμε ποιο θα είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βήμα. Μην με ρωτάτε όμως πότε θα αρθούν τελείως, γιατί ούτε κι εμείς ξέρουμε την απάντηση».

Τονίζει ότι «θα απελευθερωθεί το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού…ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και τρίτον θα πρέπει να διευκολύνουμε επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών».

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Θα το έβλεπα ρεαλιστικά προς το τέλος του χρόνου. Δεν θα το απέκλεια πιο νωρίς, αλλά ρεαλιστικά πιστεύω ότι θα ισχύσει το πρώτο» σημειώνει.
Νεότερη Παλαιότερη