Trending

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους μεσούσης της κρίσης στη χώρα.

Όμως ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί στην Ευρώπη η έλλειψη προσωπικού με δεξιότητες, κυρίως εν μέσω υψηλής ανεργίας, τονίζει το CEDEFOP (European Centre for Development of Vocational Training - Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο επεσήμανε σήμερα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα προσόντα που χρειάζονται οι εργοδότες και ότι ίσως είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Το Κέντρο ανέπτυξε έναν τρόπο εντοπισμού των επαγγελμάτων, στα οποία η έλλειψη μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τις εθνικές οικονομίες και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πέντε επαγγέλματα που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι οι ειδικοί στον τομέα ICT (Information and Communication Technology), οι γιατροί, οι επαγγελματίες στον τομέα STEM (science, technology, engineering and mathematics - επιστήμη, τεχνολογία, Mηχαvική και μαθηματικά), οι νοσοκόμες και μαίες, καθώς και οι δάσκαλοι.

Ωστόσο η εικόνα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, παρότι όλα τα κράτη μέλη εκτός της Φινλανδίας έχουν έλλειψη σε προσωπικό ICT, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Βρετανία δεν εμφανίζουν έλλειψη σε δασκάλους.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι τομείς πέραν αυτών των πέντε που εγείρουν ανησυχίες σε διάφορες χώρες. Εσθονία και Γαλλία δεν έχουν νομικούς, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και η Βρετανία χρειάζονται χρηματοοικονομικούς υπαλλήλους, ενώ η Ιταλία ζητά αρχιτέκτονες με ειδίκευση στην πράσινη αρχιτεκτονική. euro2day.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη