Trending

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με το τραγικό λάθος του Αθηναϊκού Πρακτορείου

Ένα απίστευτο λάθος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) παρολίγον να οδηγήσει σε τεράστιο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, πανικό προκάλεσε στην Αθήνα, η είδηση που μεταδιδόταν μέσω ΑΠΕ, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη. 

«Τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο» αναφέρει το τηλεγράφημα. Αυτό που έγινε, είναι ο συντάκτης του άρθρου να αποδώσει τα σχόλια του τουρκικού Τύπου (της Σαμπάχ) που αναφέρονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920. Εκεί η Σαμπάχ παρέθετε τα όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων και η φράση «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».

Το ΥΠΕΞ έσπευσε να διαμηνύσει πως «η Θράκη είναι ελληνική» και πως είναι «αδιανόητη και επικίνδυνη οποιαδήποτε άλλη σκέψη». «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη». Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη