Trending

Sky Express: Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπουργείου

Την Παρασκευή η κρητικών συμφερόντων Sky Express, η οποία εξελίσσεται σε υπολογίσιμο παίκτη της αγοράς και διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από την πίτα των αερομεταφορών, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, με την οποία ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τις γραμμές Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Μήλος, Αθήνα-Σητεία, αναφέρει δημοσίευμα του NewMoney. 

Για τις τρεις αυτές άγονες γραμμές που είναι από τις πλέον εμπορικές, υπήρξε σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ των Aegean-Olympic Air, Sky Express και Αstra. Με εξαίρεση την γραμμή της Σητείας από την οποία η Astra αποκλείστηκε καθώς στην διαγωνιστική διαδικασία ζήτησε αντιστάθμισμα εν αντιθέσει με την Ολυμπιακή που προσέφερε το δρομολόγιο χωρίς επιδότηση, στις άλλες δύο γραμμές συμμετείχαν άπαντες. 

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, μία πρόβλεψη της ΥΠΑ ανέτρεψε την διαγωνιστική διαδικασία, οδηγώντας τις επίμαχες γραμμές προσωρινά στην αγκαλιά της Sky Express(έως τον Μάρτιο του 2017), με σκοπό να μπουν στο φίλτρο του νέου διαγωνισμού που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου για τις εννέα άγονες γραμμές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στην αρχική δημοπρασία. 

Πρόκειται για κριτήρια όπως το ύψος του ναύλου, τα εκπτωτικά προγράμματα σε μόνιμους κατοίκους, οι προσφερόμενες θέσεις, η εβδομαδιαία συχνότητα δρομολογίων, το δίκτυο πωλήσεων, η αξιοπιστία κ.α) που έβαζε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αξιολογήσει τις αεροπορικές εταιρείες σε περίπτωση που εμφανίζονταν –όπως και έγινε- ισοδύναμες προσφορές και προσφορές με μηδενικό αντιστάθμισμα. 

Η Sky Express υποστηρίζει ότι αν και πληρούσε τις προϋποθέσεις των κριτηρίων, η Υπηρεσία δήλωσε αδυναμία αξιολόγησης τους κι έτσι οι τρεις γραμμές βγήκαν από τα κάδρο του αρχικού διαγωνισμού με αποτέλεσμα η ΥΠΑ, να σχεδιάζει να τις εντάξει στον επικείμενο νέο διαγωνισμό, στον οποίο θα μπουν οι γραμμές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από καμία εταιρεία στον πρώτο διαγωνισμό. Προκειμένου όμως να εξυπηρετούνται, διενεργήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου διαγωνιστική διαδικασία εξπρές διάρκειας έξι μηνών, στην οποία προσφορές κατατέθηκαν μόνο από την Κρητική εταιρεία.

Για τις υπόλοιπες άγονες που εξυπηρετούνται από την Olympic Air και τη Sky Express, διαδραματίστηκε έντονο παρασκήνιο στον προηγούμενο διαγωνισμό και παρά τις εκκλήσεις της Υπηρεσίας έμειναν χωρίς ενδιαφερόμενους. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη