Trending

Deutsche Welle: Quo vadis, Italia? - Τι έπεται της παραίτησης Renzi

Σε σημερινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle, διερωτάται "Quo vadis Italia?" (που βαδίζει η Ιταλία;) μετά το βροντερό ΟΧΙ του Ιταλικού λαού στο χθεσινό δημοψήφισμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Matteo Renzi.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ιταλία έκανε ξεκάθαρα την επιλογή της, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν εντυπωσιακή

«Οι Ιταλοί, δηλαδή, πέρα από την επιλογή επί των  προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών, έδειξαν ότι ο Matteo Renzi δεν αντιπροσωπεύει πλέον την ανανέωση και την καινοτομία, με την οποία είχε ταυτισθεί από πολλούς στις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία» επισημαίνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι σχολιαστές τώρα διερωτώνται τι ακριβώς θα συμβεί.

«Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Forza Italia ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Όλοι γνωρίζουν, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας.

Θα εξακριβώσει, πρώτα απ’ όλα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει - ούτως ή άλλως-  να συμφωνηθεί και να  ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα." Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη