Trending

Απειλή Σόϊμπλε: "Δεν στηρίζουμε νέο πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ"

Με τις νέες του δηλώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις μελλοντικές κινήσεις του. Αν και πριν λίγα 24ωρα τόνιζε πως η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά στην περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, τώρα ισχυρίζεται πως η Γερμανία θα γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα αν το Ταμείο βγει οριστικά από το πρόγραμμα.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε -μέσω του Bloomberg- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μουδιάζοντας την ελληνική πλευρά που πριν λίγες μέρες άκουγε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει το άκρως αντίθετο. 

Το επιχείρημα του δογματικού της Ευρωζώνης βασίζεται αυτή τη φορά στην αφήγηση που θέλει την απεμπλοκή του Ταμείου να προκαλείται από τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

«Το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί» υποστήριξε ο Σόιμπλε στο ενδεχόμενο που λάβει σάρκα και οστά η αποπομπή του Ταμείου. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρ' όλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Χωρίς το ΔΝΤ «η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια» είπε, με τις τελευταίες του δηλώσεις να συγκρούονται με όσα είχε υποστηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag» έλεγε στις 19 Ιανουαρίου ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση». koutipandoras.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη