Trending

Ηλίας Ζάρμπαλης: Η άνοδος, η πτώση και η επιστροφή του διάσημου κομμωτή

Ο Ηλίας Ζάρμπαλης, ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες κομμωτές, έχει ζήσει μια ζωή που μοιάζει με παραμύθι. Τα κομμωτήρια Ζάρμπαλης έζησαν στιγμές μεγάλης δόξας, με ένα κούρεμα από τα χέρια του μετρ Ζάρμπαλη να κοστίζει 150 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι ότι ο Ηλίας Ζάρμπαλης θεωρούνταν στις καλές εποχές του ένας από τους καλύτερους εργοδότες, αφού οι μισθοί του προσωπικού ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτούς των άλλων κομμωτηρίων.

Η ανοδική πορεία της οικονομίας, τα δάνεια που του έδιναν αφειδώς οι τράπεζες και η πολλή δουλειά οδήγησαν τον ταλαντούχο κομμωτή να αποφασίσει να μετατρέψει την επιχείρησή του σε αλυσίδα. Εχοντας ως βάση του το κομμωτήριο στο Κολωνάκι, το 1998 εγκαινίασε το κατάστημα στη Γλυφάδα, το 2003 άνοιξε το πρώτο του ιδιόκτητο κομμωτήριο στο Ψυχικό, ενώ το 2006 έφτασε μέχρι τη Νέα Ερυθραία. Το 2008 με τα «θυρανοίξια» του νέου υπερπολυτελούς «ναού» του στη Βουκουρεστίου, του οποίου η κατασκευή λέγεται πως κόστισε πάνω από 1 εκατ. ευρώ, σήμανε η αρχή του τέλους, καθώς τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα και μέσα σε έναν χρόνο έκλεισε. Η κρίση είχε χτυπήσει -και- την πόρτα του Ζάρμπαλη.

Μέσα του 2010, ακούστηκαν οι πρώτοι ψίθυροι ότι η αλυσίδα του αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι πρώτες καθυστερήσεις μισθών ήταν πλέον πραγματικότητα, ενώ τόσο οι οφειλές σε μεγάλες εταιρείες καλλυντικών όσο και τα -μεγάλα- δάνειά του δεν εξυπηρετούνταν πια. Η οικονομική κρίση βρήκε τα κομμωτήρια Ζάρμπαλης με τεράστια οικονομικά ανοίγματα λόγω των νέων υπερπολυτελών καταστημάτων, τα οποία ωστόσο δεν έδωσαν τη σωτήρια ένεση ρευστότητας που αναμενόταν. Στις 5 Νοεμβρίου του 2012, η εταιρεία Ηλίας Ζάρμπαλης Κομμωτήρια ΑΕΕ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ίδιο τον Ηλία Ζάρμπαλη, ζήτησε να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα. Τα χρέη της εκείνη την εποχή σε υπαλλήλους, δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΙΚΑ και τράπεζες ξεπερνούσαν τα 6 εκατ. ευρώ. 

Το τέλος εποχής για τη μεγάλη αλυσίδα κομμωτηρίων Ilias Zarbalis, ήρθε το 2016. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα έκλεισε το τελευταίο κατάστημα του Ηλία Ζάρμπαλη στο Κολωνάκι. 

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Θέμα : "Το 2012 αντιλήφθηκα τι σημαίνει να ανατρέπεται η ζωή σου. Το λάθος μου ήταν ότι άνοιξα πολλά κομμωτήρια και, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσα να ελέγξω την κατάσταση. Επρόκειτο για ένα τεράστιο λάθος Επιβίωσαν εκείνοι που είχαν ένα κομμωτήριο και ας ήταν πιο ακριβοί από μένα. Παρά τις προσπάθειες να περισώσω ο, τι μπορούσα από την εταιρεία μου, στάθηκε αδύνατο να καταφέρω να ανταποκριθώ στις οικονομικές ανάγκες της επιχείρησης. Η πτώχευση ήταν μονόδρομος», λέει ο ίδιος στο Πρώτο Θέμα.

Ξαφνικά ο Ηλίας Ζάρμπαλης βρέθηκε χωρίς κομμωτήρια αλλά και χωρίς φίλους. «Η επιτυχία έχει πολλές “μαμάδες”, είναι γλυκιά σαν μέλι και γι’ αυτό τους τραβάει όλους δίπλα της. Στην αποτυχία είναι τα δύσκολα. Από εκεί που τα έχεις όλα, βρίσκεσαι στον δρόμο να ψάχνεις έστω κι ένα ευρώ για να βάλεις κάτι στο στόμα σου και όλοι, γνωστοί και φίλοι, είναι εξαφανισμένοι ως δια μαγείας. Τραγικό! Επί μήνες ολόκληρους δεν χτύπησε καν το τηλέφωνο. Ακόμη και το “γεια” που σου λένε στον δρόμο είναι διαφορετικό. Είναι “γεια” κακίας για μια επιτυχία που δεν σου συγχώρεσαν ποτέ. Η αποτυχία δίνει τροφή σε αιμοβόρους και σκυλιά. Το έζησα όλο αυτό και πήρα το μάθημα μου. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το τώρα. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν είναι δεδομένο». 

Ο γνωστός hairstylist, ωστόσο, φαίνεται ότι κατάφερε να γυρίσει σελίδα στη ζωή του και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, καθώς έκανε τα εγκαίνια του νέου του κομμωτηρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη