Trending

Nutella: Μια "αμαρτωλή", καρκινογόνα(;) ιστορία

Πόλεμος μέχρις εσχάτων έχει ξεσπάσει μεταξύ των βιομηχανιών τροφίμων παγκόσμια. Τελευταίο και διάσημο θύμα, η Nutella.

Οι κατασκευαστές της Nutella, η εταιρεία Ferrero, έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα μετά το σάλο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση έρευνας που αναφέρει ότι ένα από τα συστατικά της είναι καρκινογόνο. Το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων για να παραχθεί βασίζεται στο φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται για να δίνει απαλή υφή και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το εν λόγω έλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

«Αν φτιάξουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το προϊόν θα μοιάζει με υποκατάστατο και δεν θα έχει τη γεύση που έχει», λέει ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero Vincenzo Tapella περνώντας στην αντεπίθεση.

Ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με αντιδράσεις καθώς φορείς της υγείας υποστηρίζουν πως το φοινικέλαιο πρέπει να απαγορευτεί.

Η αναλυτική έκθεση της EFSA, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αναφέρει πως το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους. 


Η Ferrero ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια προκειμένουν να πείσει τους καταναλωτές ότι η Nutella είναι ασφαλής για κατανάλωση. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη