Trending

Οι τιμές των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος στην αγορά ακινήτων, η οποία φαίνεται πως βάζει «φρένο» στην παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX Ελλάς και της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των κατοικιών εμφάνισαν οριακή μείωση το 2016, καθώς σε εθνικό επίπεδο, η τιμή πώλησης των μεταχειρισμένων ακινήτων περιορίστηκε κατά 2,3% και των νέων κατά μόλις 0,2%.

Στην Αττική, σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6% στα μεταχειρισμένα, ενώ καταγράφηκε αύξηση 2,2% στα νέα. Στη Θεσσαλονίκη, ακολούθως, η μείωση ανήλθε στο 3,2% όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ακίνητα και στο 4,8% όσον αφορά τα νέα. Στο υπόλοιπο της χώρας, παρατηρήθηκε άνοδος 3,3% στην τιμή των μεταχειρισμένων και αύξηση 1,1% στην τιμή των νέων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της RE/MAX, οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο

Αναλυτικά τα στοιχεία της RE/MAX

Σε όλη τη χώρα, περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες, ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα).

Στην Αττική, το 78% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 4% σε επαγγελματικά ακίνητα.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5  των προτιμήσεων (18%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

Στην Αττική, προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71-90τ.μ. που την προτίμησαν σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (17%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ. ενώ ένα ποΚάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη