Trending

Οι 10 καλύτερες μαθητικές "εικονικές επιχειρήσεις" για το 2016-7

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece ανακοινώνει τις 10 μαθητικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν πανελλαδικά και θα διαγωνισθούν για να αναδειχθεί η  «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που θα γίνει 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι 10 μαθητικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν μεταξύ 120 ομάδων που συμμετείχαν φέτος πανελλαδικά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού ΣΕΝ/JA Greece. Το 70% των συμμετοχών ήταν σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιφέρειας και 30% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 Οι 10 καλύτερες μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις», με αλφαβητική σειρά είναι:

1) Αριστοτέλειο Κολλέγιο (Θεσσαλονίκη): «Watch Out»

Η «Watch Out» είναι μια πολυμετοχική μαθητική εταιρία και το προϊόν μας είναι μια προσαρμοζόμενη συσκευή εντοπισμού εμποδίων κεφαλής για μη βλέποντες η οποία τους προστατεύει προειδοποιώντας τους με δόνηση όταν εντοπίζει ένα εμπόδιο. Η εταιρία μας προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο παγκοσμίως και διακρίθηκε για την κοινωνική της ευαισθησία. Πιστεύουμε ότι το προϊόν μας αξίζει μια θέση στη διεθνή αγορά καθώς είναι καινοτόμο, οικονομικό και αδιαμφισβήτητα καλύπτει τις ανάγκες ενός διευρυμένου, ευαίσθητου κοινωνικού συνόλου.

2) Β’ Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης (Αττική): «i–project»

H εταιρεία μας, «i-project», δημιούργησε το «i-queue»: Mια εφαρμογή για tablet που βοηθάει στην εξάλειψη των ουρών αναμονής, στους πάγκους κοπής των Super Markets και όχι μόνο. Ο καταναλωτής παραγγέλνει μέσω Tablet, που βρίσκεται μπροστά στους πάγκους και συνεχίζει το αγοραστικό του ταξίδι. Στο τέλος παραλαμβάνει την παραγγελία του έτοιμη, χωρίς αναμονή. Είναι μια εφαρμογή μοναδική και μια υπηρεσία προστιθέμενης αξίας για το παγκόσμιο Λιανεμπόριο. Το «i-queue» βραβεύθηκε με τον Έπαινο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών από το ΣΕΝ/JA Greece στην Εμπορική Έκθεση της Αθήνας.

3) Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη): «THESSeeker»

Η εταιρεία THESSeeker πραγματοποιεί θεματικές ξεναγήσεις και πολιτισμικές διαδρομές στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Απευθύνεται σε τουρίστες, μαθητές και ντόπιους και συνδυάζει εικαστικά εργαστήρια με ξεναγήσεις, μνημεία με αστικούς μύθους και όλα αυτά προσαρμοσμένα κατάλληλα ανάλογα με το κοινό. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο “Περίπατος διασύνδεσης Παλιών και Νέων Επαγγελμάτων”, ενώ είναι προγραμματισμένοι ο ”Βυζαντινός Περίπατος” και ο “Εβραϊκός Περίπατος”. Οι ελκυστικές τιμές, η ευελιξία και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών έχουν οδηγήσει την εταιρεία μας σε μία επιτυχημένη πορεία.

4) 1o ΓΕΛ – 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών (Πέλλα): «GReco»

Η μαθητική εταιρεία «GReco» μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό ή ηλιακό. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν έναν πρακτικό,  οικονομικό, αλλά και οικολογικό τρόπο μετακίνησης. Aυτή η πρωτοποριακή και νεανική πρωτοβουλία έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα από την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης και από την ιστοσελίδα της στο facebook. Έχει ήδη μεταποιήσει δύο ποδήλατα, ένα ηλιακό και ένα ηλεκτρικό, κι έχει δεχτεί αρκετές νέες παραγγελίες.

5) Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη): «My Education»

Η πολυμετοχική εταιρεία «My Education» δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης. Προσφέρει σε γονείς και μαθητές, δωρεάν, μια διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών φορέων στην Ελλάδα και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Παρέχει επίσης στους εκπαιδευτικούς φορείς τη δυνατότητα της προβολής  και το πλεονέκτημα της  σύγκρισης, με χρέωση ανά (byte), για τις  πληροφορίες που παρουσιάζουν, άμεσα και  εύχρηστα σε ένα φιλικό και  ασφαλές περιβάλλον, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν  την ιδανική επιλογή. Η «My Education» καινοτομεί  παρουσιάζοντας  τις υπάρχουσες αξιολογήσεις για κάθε εκπαιδευτικό φορέα, προσφέροντας τη δυνατότητα της  αξιολόγησης μετά τη συνεργασία.

6) Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή (Αττική): «Bicycool»

Ο σύγχρονος ποδηλάτης που κυκλοφορεί απροστάτευτος στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεων βρήκε επιτέλους τον τέλειο σύμμαχο-συνεργάτη. Το σακίδιο πλάτης «Βicycool», παρέχει χώρους, πλήρη σήμανση (φλάς, stop, φώτα πορείας) και άφθονη  παροχή δωρεάν  ενέργειας πάντα και παντού. Μόνο 5 ταινίες led, 2 μπαταρίες λιθίου, και 2 δυναμό κάνουν θαύματα. Στη κίνηση για τη δουλειά, στο γραφείο, στη καφετέρια, στο πάρκο, στη βόλτα το σακίδιο πλάτης που έτσι και αλλιώς χρειάζεται ο ποδηλάτης  μαθητής, φοιτητής, επαγγελματίας προσφέρει  τα πάντα παντού χωρίς …άγχος!!!

7) Κολλέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη): «Εarthly»

Η εταιρεία μας, «Εarthly», δημιούργησε το «ΑnEco», μια εφαρμογή για κινητά που συνδυάζει την περιβαλλοντική συνείδηση, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη διασκέδαση μέσα από το παιχνίδι. Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του και αναλαμβάνει «πράσινες» αποστολές: κάνει ανακύκλωση, χρησιμοποιεί υφασμάτινες τσάντες, και μετακινείται με το λεωφορείο αντί του ΙΧ. Κάθε αποστολή πιστοποιείται από φωτογραφία η οποία αναρτάται και δίνει πόντους στον χρήστη στην περίπτωση που τα μέλη της κοινότητας την εγκρίνουν.  Όραμα της εταιρίας: η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά.

8) Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (Αττική): «Bac Bake»

Το «Bac Bake» είναι η πρωτοποριακή συσκευή απολύμανσης με ακτίνες UV – C  που παρέχει τη δυνατότητα προστασίας από βακτήρια και ιούς που βρίσκονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια υπολογιστών, τα κλειδιά, τα τηλεκοντρόλ ακόμη και την οδοντόβουρτσα μας, ενώ υπάρχει και μια χρήση-έκπληξη. Η εταιρεία μας, που διακρίθηκε με «Έπαινο Καινοτομίας» στην Εμπορική Έκθεση 2017 που διοργανώθηκε από το ΣΕΝ/JA Greece, έχει ήδη πουλήσει 40 «Bac Bake» τα οποία σχεδιάστηκαν και συναρμολογήθηκαν εξολοκλήρου στο εργαστήριο του Σχολείου μας!

9) Pierce – The American College of Greece (Αττική): «Wheels of Travel»

Αποτελείται από 16 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου. Είναι ένα διαδικτυακό γραφείο ταξιδίων το οποίο διαθέτει τουριστικά πακέτα σε Άτομα με Αναπηρία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δύο πακέτα (Ακρόπολη – Μουσείο Ακρόπολης) διατίθενται στην ελληνική και διεθνή αγορά μέσω Tour Operators. Η βασική καινοτομία είναι ότι ελέγχουμε την προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών με επιτόπου επισκέψεις και μετρήσεις. Στόχος μας είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού.

10) 2ο Γε.Λ. Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκη): «Το πουγκάκι»

 Οι μαθητές του τμήματος Β2 Λυκείου ίδρυσαν την εικονική επιχείρηση «Το πουγκάκι» με κύριο προϊόν την αντιδωροθήκη, θήκη με κούμπωμα και διακόσμηση για την αποθήκευση του αντίδωρου. Πώς προέκυψε η επιλογή; Από έρευνα, διαπιστώθηκε πως εγγυημένη επιτυχία έχει ένα προϊόν που εξυπηρετεί μια μη προϋπάρχουσα ανάγκη, δημιουργημένη, πλέον, από το ίδιο το προϊόν. Καινοτομία στο πλαίσιο της καθημερινής χρηστικότητας, γραμμή παραγωγής πλήρως ελεγχόμενη από τους μαθητές, εγχείρημα χαμηλού επιχειρηματικού κινδύνου, στοχευμένο κοινό και κυρίως, υψηλή αποδοχή και άμεση κερδοφορία, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

 «Εικονική Επιχείρηση» : Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις.  Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi,  η General Mills, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.  Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη