Trending

Οργισμένη επιστολή Β. Μαρινάκη

Το φως της δημοσιότητας είδε επιστολή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προς το ΔΣ της εταιρείας «Αργος» (της οποίας είναι μέτοχος) με την οποία ζητά με έντονο ύφος να τηρηθεί στο ακέραιο η προβλεπόμενη διαδικασία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των εντύπων που διανέμονται από το συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής Τύπου.  Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος πριν από λίγο καιρό συμμετείχε στην ΑΜΚ της εταιρείας ΑΡΓΟΣ, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον -ως μέτοχος- να υπάρχουν σκιές και υπονοούμενα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα.

Εφιστά δε την προσοχή στη διοίκηση του πρακτορείου σχετικά με την εξασφάλιση της ορθής και ακριβούς αποτύπωσης των κυκλοφοριών των εφημερίδων, για να αποφεύγεται η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και παρερμηνείες προθέσεων μεταξύ των εκδοτικών εταιρειών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του "Άργους".

Αφορμή για την επιστολή του κ. Μαρινάκη υπήρξε η έκδοση της καθημερινής εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου", οι πωλήσεις της οποίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση, έως και ...bullying από την πλευρά συγκεκριμένων εκδοτών στην διοίκηση του πρακτορείου διανομής "Αργος". Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτηριστικό των εν λόγω πιέσεων ήταν το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε χαμηλότερη εκτίμηση από το πρακτορείο σε σχέση με την πραγματική κυκλοφορία της εφημερίδας, όπως αυτή καταγράφηκε τελικώς.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι αυτή του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη που αναφερόμενος στη νέα εκδοτική προσπάθεια, την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου", κάνει λόγο για βρώμικες φήμες (αναφερόμενος προφανώς στα όσα λέγονταν περί "καπέλων" στη νεοεκδοθείσα εφημεριδα) και για πανικό  χρεωμένων και "καπελωμένων" εκδοτών καταγγέλλοντας παλιούς αλλά και νεότερους "νταβατζήδες" του Τύπου.

Γράφει συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουρτάκης:
"Όσοι επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο είτε αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν, κάτω από την "ομπρέλα" των ισχυρών, είτε αποχώρησαν αδόξως. Αν και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι Μπόμπολας και Ψυχάρης έλεγχαν τα πάντα (πιεστήρια, διανομή, διαφήμιση στο Mega, εταιρείες παραγωγής) στον Τύπο, ουδείς αποτόλμησε να σπάσει το απόστημα, που οδήγησε σε πρώτη φάση στην στοχοποίηση και ακολούθως στην ποινικοποίηση έναν ολόκληρο κλάδο. Και δίπλα στους πανίσχυρους "νταβατζήδες", οι νέοι της παρέας ακολουθούσαν πιστά το "νταβατζιλίκι".

Εσχάτως, οι πρώτοι με τους δεύτερους έγιναν ένα, με αφορμή μια νέα εκδοτική προσπάθεια: την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου". Σε πρώτη φάση, γέμισαν την αγορά με βρώμικες φήμες και, αφού συνειδητοποίησαν ότι έχαναν το παιχνίδι από την ίδια την πραγματικότητα, προχώρησαν σε κανονικό bullying προς τον διευθύνοντα το πρακτορείο διανομής "Αργος".

Τα όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις των πωλήσεων είναι δύσκολο να περιγραφούν. Εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, σαν μπράβοι, απειλούσαν θεούς και δαίμονες, επειδή, όπως έλεγαν, ένας εκδότης αποτόλμησε να διατυπώσει δημοσίως την αισιόδοξη πρόβλεψη για τις μελλοντικές (σ.σ.: Της επόμενης ημέρας) πωλήσεις της εφημερίδας του. Σύμφωνα με τους παλιούς, αλλά και τους νέους "νταβατζήδες", ο συγκεκριμένος είχε εγκληματήσει!

Η συμπεριφορά των αγχωμένων εκδοτών οδήγησε τον επιχειρηματία και μέτοχο του πρακτορείου διανομής "Αργος", Βαγγέλη Μαρινάκη, στην αποστολή μιας σκληρής επιστολής, με την οποία ζητούσε να δοθεί τέλος στις πλασματικές πωλήσεις των εφημερίδων. Και, ω του θαύματος, οι πωλήσεις(;) απείχαν αρκετά από την εκτίμηση της Κυριακής, προφανώς γιατί δεν υπήρξε η αναμενόμενη πώληση από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Επειδή το έργο έχει παρατραβήξει, θέλω να πιστεύω ότι οι διοικήσεις των πρακτορείων διανομής "Ευρώπη" (σ.σ.: ανήκει στον κ. Μπόμπολα) και "Αργος" (σ.σ.: η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στις τράπεζες), μετά και την επιστολή Μαρινάκη, θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές πωλήσεις των εφημερίδων.

Τότε θα σταματήσουν να παραμυθιάζονται και οι διαφημιζόμενοι και οι μέτοχοι, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, που ζουν με την ψευδαίσθηση ότι εργάζονται σε Μέσα που τυγχάνουν μαζικής αποδοχής από το κοινό. Παράλληλα με τα πρακτορεία, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, οφείλει να υλοποιήσει την εξαγγελία για τη θεσμοθέτηση barcode στις εφημερίδες." Πηγή: zoornalistas, Παραπολιτικά Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη