Trending

Reuters: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o αρθρογράφος Hugo Dixon επισημαίνει για τα νέα μέτρα ότι «φαίνεται ότι ο Τσίπρας θα δεχτεί να πιει και την τελευταία δόση του πικρού φαρμάκου», ενώ παράλληλα  εκφράζει την άποψη ότι θα χρειαστεί και τέταρτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Παρά τους διαπληκτισμούς “στο παρά πέντε” για τις συντάξεις την περασμένη εβδομάδα, οι πιστωτές σύντομα αναμένεται να εγκρίνουν την τελευταία δόση που εκκρεμεί με βάση την ισχύουσα συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό θα δώσει χρόνο στη Αθήνα μόνο έως τα μέσα του 2018. Έπειτα, θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα – το τέταρτο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης» τονίζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται πιστωτές της ευρωζώνης για να του δώσουν αρκετά μετρητά για να πληρώσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ τοκοχρεολύσια (σ.σ ΕΚΤ) που λήγουν τον Ιούλιο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης είναι σε καλό δρόμο. Η συνήθεια του αριστερού πρωθυπουργού “να σέρνει’’ τις διαπραγματεύσεις αντί ”να δαγκώσει τη σφαίρα” έχει ήδη πλήξει την οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Φαίνεται ότι ο Τσίπρας τελικά θα δεχτεί να πιει και την τελευταία δόση του πικρού φαρμάκου, ακόμη κι αν περιλαμβάνει αντιλαϊκές περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων εισοδήματος το 2019 και το 2020, που θα ενισχύσουν από κοινού τη δημοσιονομική πολιτική κατά 2% ΑΕΠ. Το πικρό ποτήρι θα γλυκαθεί με μια παραχώρηση: αν η Ελλάδα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως έκανε και πέρυσι, θα τής επιτραπεί να αντισταθμίσει τα νέα ‘’κακά’’ μέτρα με τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις τη βελτίωση του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας και άλλα ‘’καλά’’ μέτρα (σ.σ αντίμετρα)» σημειώνει ο Dixon. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη