Trending

DBRS: Στάσιμη η αξιολόγηση των Ελληνικών Τραπεζών

Ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο “CCC (high)”, με σταθερή τάση, διαψεύδοντας ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές που εδώ και εβδομάδες προέβλεπαν αναβάθμιση μιας μονάδας.

Η εν λόγω αξιολόγηση, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά τα πολύ υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί – πιστωτές της, στην προσπάθεια μείωσής του. 

Η DBRS αναφέρεται στην προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Μαΐου για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σημειώνοντας πως αν και αποτελεί θετική εξέλιξη, ήλθε κατ’όπιν καθυστέρησης μηνών, με τον οίκο να παραμένει ανήσυχος σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει, η αδύναμη θέση των τραπεζών περιορίζει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση. 

Συγκεκριμένα για τις τράπεζες, αναφέρεται ότι οι ισολογισμοί παραμένουν αδύναμοι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε υψηλά επίπεδα. Ο ρυθμός απόσυρσης των καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί, αν και έχει αυξηθεί από την αρχή του 2017, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη β’ αξιολόγηση. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη