Trending

Οι υποχρεώσεις και τα αισθήματα

Γράφει η Em.El.

Οι διαφωνίες, η έχθρα και τα έντονα αισθήματα στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στο μυθιστόρημα του Τζον Γουίλιαμς.

Για κάποια χρόνια ο Τζον Γουίλιαμς είχε ξεχαστεί. Εμφανίστηκε ξανά το 2003 με το μυθιστόρημα "ο Στόουνερ" που είχε εκδοθεί πρώτη φορά το 1965. Πρόκειται για ένα εξαίρετο βιβλίο που ξεχώρισε στην Αμερική. Έχει  μεταφραστεί στα ελληνικά. Επίσης  περιέχει και ένα επίμετρο.

Κατατάσσεται στην κατηγορία των ακαδημαικών μυθιστορημάτων όπως ονομάζονται στην Αμερική. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχει επίδραση αυτή η ονομασία. Το βιβλίο δεν είναι βιογραφία του Τζον Γοιίλιαμς παρόλο που ο ήρωάς του (ο Γουίλιαμ Στόουνερ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο όπως και ο Γουίλιαμς. Το έργο αυτό πλάθει ένα μύθο στον οποίο ύπάρχει μαθηματικός χαρακτήρας.

Ο πρωταγωνιστής Γουίλιαμ Στόουνερ γεννήθηκε το 1981 στο Μιζούρι. Αρχικά σπούδασε Γεωπονία. Χωρίς να τελειώσει τη Γεωπονία αποφασίζει να ασχοληθεί με τη Φιλολογία. Γίνεται βοηθός καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας.

Η ζωή δεν τα έφερε όπως περίμενε ο Γουίλιαμ. Ο γάμος του με την Ίντιθ ήταν αποτυχημένος. Η  συζυγός του είχε άσχημη συμπεριφορά απέναντί του μετά την απόκτηση του παιδιού τους της Γκρεις. Ο  Στόουνερ γνώρισε την Κάθριν Ντρίσκολ και απατούσε με αυτή την Ίντιθ. Μαζί της ζει μία έντονη ερωτική ζωή και έχει αγνά αισθήματα. Τον συμπαθούμε για αυτούς τους λόγους.

Στο Πανεπιστήμιο που εργάζεται  δέχεται πόλεμο από τον καθηγητή της Φιλολογίας Χάρι Λόμαξ. Η επαγγελματική ζωή του Στόουνερ τον πνίγει και έχει σοβαρά προβλήματα όπως και στην προσωπική του ζωή. Πιστεύει όμως ότι είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έκανε και έχει κάποιες αξίες στη ζωή του. Ο συγγραφέας είπε ότι το επάγγελμά του τον ανέδειξε και του έδωσε οντότητα.

Η ιδέα της υποχρέωσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι  του μυθιστορήματος αλλά δεν είναι και το μοναδικό στοιχείο. Ο Στόουνερ εμπνέεται από τη διδασκαλία. Τον απορροφά η φιλολογία αλλά και η ''αναγνωστική μέθεξη'' σύμφωνα με τον Άρη Μπερλή. Από αυτά διαποτίζεται η ζωή του. Οι διαφωνίες, ο έρωτας, η έχθρα είναι στοιχεία πού υπάρχουν σε ένα κλειστό σύστημα, όπως ήταν τότε τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Υπάρχουν και στην κοινωνία.

Ο Στόουνερ είναι ένας πολυσήμαντος ήρωας. Κάποια στιγμή αναπολεί τη ζωή του, υπολογίζει τα λάθη του και αναρωτιέται μήπως φέρθηκε άσχημα στην Ίντιθ παρόλο που αυτή τον βασάνισε.
Προσπαθεί  να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Ο  Γουίλιαμς αποδίδει την τραγική ζωή  χωρίς πολλούςσυναισθηματισμούς. Είναι συγγραφέας πού έχει ακρίβεια, διαφάνεια χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Είναι θαυμάσιος ο τρόπος που παρουσιάζει τους ήρωές του.

Το μυθιστόρημα ο Στόουνερ είναι άριστο και είναι καλό να το διαβάσετε. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη