Trending

Βραβεία Μποδοσάκη: H βράβευση πέντε Ελλήνων επιστημόνων

Γράφουν οι Agnes L. και Em.El.

 Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανέδειξε πέντε επιστήμονες στον τομέα της έρευνας του DNA, της πραστασίας ενάντια στους σεισμούς, της γεωγραφίας, του καλού τρόπου ζωής και τους ιατρικούς υπερήχους μέσα από μαύρες τρύπες..
 Οι επιστήμονες άκουσαν με πολλή χαρά το νέο της επαναλειτουργίας των βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

 Η βράβευση του Ιδρύματος Μποδοσάκη-Αθανασιάδη σε Έλληνες επιστήμονες για την πνευματική τους εργασία, ξεκίνησε το 1993. Τα βραβεία δίνονται σε άτομα που είναι Έλληνες κατά την ιθαγένεια ή το γένος . Το όριο ηλικίας είναι τα 45 έτη. Επίσης, τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν ήδη ξεχωρίσει στον τομέα τους.

Για να θέσει κανείς υποψηφιότητα πρέπει να τον προτείνουν συνάδελφοί του ή ο οργανισμός στον οποίο ανήκει και η εργασία του να αφορά τον τομέα των βασικών επιστημών, της βιοιατρικής, των εφαρμοσμένων επιστημών ή των κοινωνικών επιστημών.

 Τα βραβεία έχουν δοθεί άλλες εννέα φορές. Σε τελετή στην Ακαδημία Αθηνών στην οποία παρίσταται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χορηγείται το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ για τον καθένα από αυτούς. Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν φέτος με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι (α) για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, ο κ. Κωνσταντίνος Αρκολάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, που εστιάζει την έρευνά του στη σημασία του διεθνούς εμπορίου και της γεωγραφίας στην οικονομική ευημερία, (β) για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, η κα Δομνίκη Μ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), που ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής προστασίας, (γ) για τον τομέα των Βιοεπιστημών, ο κ. Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που μελετά την ποικιλομορφία του DNA με στόχο την καλύτερη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών, (δ) για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, η κα Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, που με την έρευνά της στο πεδίο των υπερήχων αναζητά νέες δυνατότητες ανίχνευσης και διάγνωσης σοβαρών νόσων και (ε) για τον τομέα των Βασικών Επιστημών, ο κ. Κυριάκος Ι. Παπαδόδημας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen και Ερευνητής στο CERN, που επιχειρεί τη διατύπωση μιας πιο ακριβούς θεωρίας σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών.

 Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Βλαστός, ανέφερε πως το γεγονός της βραύευσης στην εποχή της κρίσης, της πνευματικής φτώχειας και της καταστροφής προκαλεί αισιοδοξία για όλους μας. Σημαίνει ότι η Ελλάδα με τα νέα παιδιά της συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και επιστημονικό έργο που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άξιοι πολίτες που μπορούν να στηρίξουν το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη