Trending

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν το βάζει κάτω

Γράφει η Marie L.

   Ο τραγουδιστής αυτός έχει ερμηνεύσει 800 τραγούδια σε 45 χρόνια διαδρομής. Τώρα παρουσιάζει έναν κύκλο παραστάσεων και ένα καινούριο δίσκο.

 Δε σταμάτησε για πέντε δεκαετίες. Έδωσε πολλές συναυλίες, παραστάσεις, εξέδωσε πολλά προσωπικά άλμπουμ και είχε πολλές συμμετοχές. Έχει ανακαλύψει το ελιξήριο της νεότητας, προκαλεί τη φράση που λέει το κοινό στα live του:''Βασίλη, ζούμε για να σε ακούμε''. Αυτή τη φράση λένε οι οπαδοί του, που του είναι πιστοί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι καινούριοι. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τραγουδιστές που σχετίζονται τόσο πολύ με τους νέους και συγκεντρώνει συνεχώς φίλους. Τον ακολουθείς από παιδί ή τον μαθαίνεις  από κάποιο φίλο μεγαλύτερο ή από την οικογένειά σου. Η συμπεριφορά του σε κάνει καλό του φίλο. Εξάλλου για το Βασίλη Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχουν μέσοι δρόμοι. Ή τον ακολουθείς ή όχι.

  Τελευταία εμφανίστηκε  ο καινούριος του δίσκος ''Όλα είναι για μας'' σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη. Τραγουδά επίσης στην Ακτή Πειραιώς μαζί με τους, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και Γιάννη Ζουγανέλη. Δεν υπάρχουν λόγια  για να περιγράψουν την εμφάνισή τους. Το μόνο που τους απασχολεί είναι ποια τραγούδια δε θα συμπεριλάβουν. Το ''Ολα είναι για μας'' έχει σχέση με το παρελθόν.Προέρχεται από το συνθέτη, το στιχουργό και τον τραγουδιστή. Δεν έχει περιττά στολίδια, είναι απλό, δωρικό και λυρικό, έχει σχέση με το ροκ και κατά κάποιον τρόπο και το λαικό, καθώς διαθέτει ένα ξεχωριστό τρόπο σύνθεσης. Χαρακτηριστικό του είναι η φωνή του Παπακωνσταντίνου.Αναφέρεται σε μία συνέντευξή του στο '' Βήμα της Κυριακής''  στις  μουσικές παραστάσεις, τα άλμπουμ, την παρουσία του στο τραγούδι και τη μουσική σ'αυτές τις πέντε δεκαετίες και στην Αριστερά.

   Μας λέει ότι ο νέος του δίσκος ''Όλα είναι για μας '' μας ξεσηκώνει. Σημαίνει ότι όλα μας τα έχουν αφαιρέσει και όλα τα ζητάμε. Μας έχουν αφαιρέσει τον αέρα που αναπνέουμε, μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα,  μας έχουν επηρεάσει τα συναισθήματά μας και παραμένει μόνο η κατάθλιψη. Δεν έχουμε ανθρωπιά και μας έχουν μεταρέψει σε σκέτους αριθμούς. 

Γιατί όμως δε δραστηριοποιούμαστε; Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στη Μεταπολίτευση, έκαναν μια ζωή πλούσια. Επίσης δε διαμόρφωναν πολιτική σκέψη. Δεν τους αφορούσε αυτό, αφού είχαν χρήματα που δανείζονταν από τις τράπεζες. Η ζωή τους ήταν επιφανειακή, δεν τους αφορούσε η προέλευση των χρημάτων αυτών. Ούτε προσπάθησαν να βρούν τον εαυτό τους. Τους ενδιέφερε  να δημιουργήσουν μία ψεύτικη ταυτότητα, φορώντας ςκριβά ρούχα και με μοντέλα στην τηλεόραση. Η συνέπεια όλων αυτών  είναι να μην έχουν πολιτική παιδεία και να μη γνωρίζουν τί τους γίνεται. Δε γνωρίζουν τα αίτια της κρίσης και επίσης δημιουργούν μίσος. Για αυτό το λόγο αναπτύσσονται οι Ακροδεξιές της Ευρώπης.

   Παρόλη αυτή την άσχημη κατάσταση διακρίνει ένα φως. Πιστεύει ότι χρειάζεται προσπάθεια από την Αριστερά. Μας εξηγεί ότι η Αριστερά είναι παγιδευμένη σε παλιές τδέες,  έχει σταθεί σε παλιές συνθήκες.. Δεν είναι προσαρμοσμένη  στη σημερινή κατάσταση, ούτε την οδηγεί και δεν προχωράει. Δεν έχουν αλλάξει τα συνθήματα και οι τρόποι. Όμως ο Βασίλης Παπακωνστσαντίνου μας λέει ότι δεν το βάζει κάτω.

    Το ίδιο κάνουν και οι οπαδοί του. Πιστεύουν σ' αυτόν για 45 χρόνια. Αυτά τα χρόνια δν είναι λίγα. Ο ίδιος εξηγεί από που προέρχεται η σχέση του με τους παλιούς  του φίλους αλλά και με τους νεότερους. Είπε ότι προέρχεται από την αυθεντική σχέση  με τα τραγούδια του. Σκοπός του ήταν πάντα να εκφράσει  κάτι παραπάνω  από τα ίδια τα τραγούδια του. Για το λόγο αυτό έχει ερμηνεύσει  πιο πολύ ποίηση από τους συναδέλφους του. Δούλεψε με τα ιερά τέρατα της ποίησης και της μουσικής. Μας αναφέρει ότι τα τραγούδια αυτά αντέχουν στο χρόνο, εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων και από γενιά σε γενιά. Δεν είναι επιφανειακά , θέλουν να πουν πράγματα τόσο  από την πλευρά των ποιητών όσο και από την πλευρά των συνθετών. Ακόμη μας μιλά για το καινούριο του άλμπουμ. Δουλεύει σ'αυτό με τον Οδυσσέα Ιωάννου όπως έχει κάνει για τα πιο πολλά τραγούδια του και πρώτη φορά με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.  Τον ενδιαφέρει πάντα να κάνει καινούριες δουλειές. Ο Καραμουρατίδης είναι νέος συνθέτης , πολύ ευαίσθητος. Οι στίχοι του Οδυσσέα Ιωάννου είναι πολύ εκφραστικοί  και μεταφράζονται σε πολλά επίπεδα νοήματος. Δεν είναι ξερά ερωτικοί , είναι κατά κάποιον τρόπο κοινωνικοερωτικοί και καθαρά κοινωνικοί.. Έτσι  αυτός ο δίσκος που τον ικανοποιεί πολυ. Έχει πολύ καιρό να ασχοληθεί με κάτι σαν αυτό. Επιθυμία του είναι αυταί που θα ακούσουν το άλμπουμ να λάβουν την ευαισθησία του Θέμη Καραμουρατίδη και το νόημα του Οδυσσέα Ιωάννου.

  Στη  συνέντευξη αυτή βλέπουμε το Βασίλη Παπακωνσταντίνου όλο ενέργεια, διάθεση να δημιουργήσει νέα πράγματα και να είναι ανήσυχος. Πάντα αισθάνεται για κάθε  νέο του δίσκο ότι είναι ο πρώτος του. Αυτό το αισθάνεται και στις παραστάσεις.Δε νιώθει κούραση. Η μουσική του δίνει ζωή. Δε θέλει να αποσυρθει  ούτε να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα έπαιρνε το δρόμο για το νεκροταφείο Αυτή είναι και η ζωή του, η οπτική γωνία του, οι κεραίες του που είναι τεντωμένες όπως και οι κεραίες των συναισθημάτων του. Είναι αδύνατο να  βλέπεις την κατάσταση και να αδιαφορείς επειδή μπορείς.

   Για τις εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς είναι πανέτοιμος. Επιθυμία του είναι να συγκεντρώνονται , να λένε τα καλά τους και τα κακά τους, να λένε τί νιώθουν, να οδεύουν κάπως πιο ευαίσθητοι και να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Να περνούν ωραία . Είναι μια προσπάθεια κατά της μιζέριας. Έχουν πληθώρα τραγουδιών , αυτός και ο Λαυρέντης. Θα εξυπηρετηθούν όλες οι πλευρές , όλα τα γούστα.


Νεότερη Παλαιότερη