Trending

Αποκάλυψη για την Αφρικανική Σκόνη

Η Σκόνη από την Αφρική ήρθε και στη χώρα μας και θα μείνει άγνωστο για πόσο καιρό. Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προέβησαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες μετά από έρευνες που έγιναν για το φαινόμενο αυτό.

Εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην Αφρικάνικη Σκόνη που ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα όπως Μόλυβδος, Ψευδάργυρος, Χρώμιο, Βανάδιο, Αρσενικό και Νικέλιο. Οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αυτή σκόνη στην υγεία και στο περιβάλλον αφού έρχεται με τόσο βλαβερές ουσίες. Ποιές οι πιθανότητες εμφάνισής της; Μοιάζει με Πως παίζετε Craps. Η Αφρικανική Σκόνη εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και στην Ελλάδα και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντα.

Υπάρχουν αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο πού φυσούν οι άνεμοι. Κανείς πάντως δεν υπολόγιζε ότι θα είναι τόσο μεγάλες.

Η Αφρικανική Σκόνη συσχετίζεται με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού καθώς έχει παρατηρηθεί πως τις ημέρες με έντονη συγκέντρωση Σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις βλαβερές ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Το Υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν και οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα και οι καρδιοπαθείς. Οι ενήλικες και τα παιδιά με αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση και ιδιαίτερα εάν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειασθούν πιό συχνά εισπνοές με φάρμακα για ανακούφιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι κλιματικές αλλαγές επηρρεάζουν και την ψυχική διάθεση καθότι και η ίδια η άνοιξη μπορεί να κουράσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Κρήτη λόγω γεωγραφικής θέσης. Το φαινόμενο αυτό που ταλαιπωρεί τους κατοίκους στη Νότια Ελλάδα κυρίως οφείλεται στην ερημοποίηση της Σαχάρας.

Δεν λείπουν και αυτοί που συνδυάζουν το φαινόμενο αυτό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον βομβαρδισμό της Συρίας με χημικά όπλα.

Δεν κρύβουν μάλιστα το φόβο τους ότι μπορεί μέσα στη σύνθεση της Αφρικανικής Σκόνης να υπάρχουν και επικίνδυνα συστατικά από τις εν λόγω επιθέσεις.

Αυτό που είναι γεγονός αφορά την έντονη αλλά και επίμονη παρουσία του φαινομένου. Καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η Αφρικανική Σκόνη πιθανόν να εμφανιζόταν στη χώρα μας στο παρελθόν εποχιακά και για ελάχιστες ημέρες. 

Είναι η πρώτη φορά που κάνει την παρουσία της αισθητή τόσο έντονα και για τόσες πολλές ημέρες μέσα στην ίδια χρονιά.
Νεότερη Παλαιότερη